První úklidovou akci jsme zorganizovali v srpnu 2018.

Sešlo se nás tehdy asi patnáct a obešli jsme nejznečištěnější lokality centra Ostravy, jako je Husův sad, výstaviště Černá louka nebo nábřeží pod mostem Miloše Sýkory. Letos se přátelé z minulých let opět ozvali, že by bylo vhodné akci zopakovat a já se tedy pustil do příprav. Požádal jsem radnici našeho městského obvodu o technickou pomoc – bylo nutno zajistit rukavice a především dostatek pytlů na odpadky. S naším panem ředitelem Mgr. Ladislavem Vasevičem jsme pak řešili otázky organizační – bylo nutno zajistit zázemí tak velké akce a mysleli jsme i na občerstvení pro všechny studenty. Paštiky, tatranky, marmelády a kofoly pro všechny práce chtivé zajistil spolek Přátelé MGO, za což děkujeme. Všichni, s nimiž jsem jednal, nás podpořili. Děkujeme tedy i paní Mgr. Trčkové, která se stala garantem celé akce, a panu zástupci dr. Mohelníkovi, ten nám také v den „velkého úklidu“ věnoval svůj čas.
V letošním roce jsem se snažil akci rozšířit všemi možnými směry, v tom mi pomohli přátelé nejen od nás z Matičního gymnázia, ale i z Gymnázia Hladnov a z Janáčkovy konzervatoře Ostrava. Na samotnou akci přišlo přes šedesát studentů a náš úkol jsme zvládli skvěle.
Jsme velmi rádi, že se nám podařilo nejen uklidit  Ostravu, ale také jsme rozvířili diskuzi na téma dobrovolné práce a ukázali, že opravdu není těžké udělat něco, co má smysl.
A ještě jedna zkušenost. Navzdory tomu, jak je uklízení nepopulární činnost, jsme si den užili, poznali nové přátele a nabrali motivaci podniknout Vajglobraní znovu.
Možná o nás není mediálně tolik slyšet jako o švédské studentce a aktivistce Gretě Thunbergové, ale máme velmi dobrý pocit z toho, že jsme pro nás, pro naše město a pro přírodu něco skutečného a hmatatelného udělali.
Honza Šmíd, Sexta B