Celý dosavadní školní rok se naši žáci, Dominik Kalouda, Jonáš Michálek, František Malý a Ondřej Číž, účastnili Pražského studentského summitu, což je celostátní renomovaná simulace OSN, kde naši studenti zastupovali stát Izrael. Jejich působení na této soutěži je možné rozdělit do několika částí, kterým postupně budou věnovány následující odstavce.
Přihlášení
Tato soutěž je otevřená každý rok všem českým středoškolákům, a i naši žáci se rozhodli přihlásit svůj čtyřčlenný tým. Přihlašovacím úkolem bylo vybrat si stát, který by tým chtěl zastupovat, poté vyplnit krátký testík a napsat esej o největším problému dané země, za kterou si studenti vybrali Izrael, vyplnili kvíz a odeslali svůj esej o Golanských výšinách, na kterém společně pracovali. Toto přihlášení bylo úspěšné, poněvadž se jim podařilo skončit jako třetí nejlepší v republice.


Online workshopy
Po přihlášení se konalo pět workshopů, kde v jednotlivých orgánech OSN organizátoři seznámili naše žáky s jednacím řádem, ukazovali jim, jak připravovat projev, nebo společně diskutovali o jednotlivých bodech agendy. Jednání bylo zároveň zpestřeno mnohými zajímavými přednáškami, například generála Petra Pavla nebo předsedy senátu Miloše Vystrčila. Tyto workshopy tak připravily delegáty na finální konferenci a zlepšily jejich soft-skills.
Setkání s velvyslancem
Tradiční součástí soutěže je setkání s velvyslancem zastupovaného státu. Tak jako workshopy, i tato část se letos bohužel konala online, to ale neznamená, že se nejednalo o příjemnou akci, kdy naši žáci měli přes hodinu videohovor s izraelským velvyslancem Danielem Meronem. S ním vedli dlouhou diskusi o jeho diplomatické kariéře, o jeho pracovní úloze, ale i o jeho postojích k některým tématům. Pochopitelně se na tuto část studenti těší i příští rok, kdy se snad setkají s velvyslancem osobně.
Závěrečná konference
Vrcholem celého ročníku byla závěrečná konference, kde po úvodních proslovech začali naši žáci jednat ve svých orgánech o svých bodech agendy, které zahrnovaly témata dotýkající se mezinárodní bezpečnosti, ekonomiky, životního prostředí nebo sporů mezi jednotlivými státy. Na konci každého jednacího dne schválili, nebo neschválili usnesení ve formě rezoluce a poté byli ohodnoceni a vyslechli si slavnostní ukončení ročníku.
Naši zástupci neodešli s prázdnou, byť se nejedná o soutěž s výsledným žebříčkem, tak se stali František Malý a Dominik Kalouda nejlepšími řečníky ve svých orgánech. Účast na Summitu byla velmi přínosná, rozšířila studentům znalosti ohledně diplomacie, fungování mezinárodních organizací i současných problémů, se kterými se svět potýká, a zlepšila jejich rétorické a vyjednávací dovednosti.

Dominik Kalouda, KVIB