Ano, i tentokrát na prknech Divadla Petra Bezruče padla otrávením postava Vávry z notoricky známého díla Maryša. O tom, co k tomuto činu hlavní hrdinku vedlo, se přišli členové Divadelního klubu MGO na vlastní kůži tento pondělní večer sami přesvědčit. Ne, že by to nevěděli, avšak letmý výklad oproti reálnému prožitku, navíc zvýrazněnému komorní atmosférou divadla vedl nejenom k lepšímu pochopení díla, ale navíc uvědomění si jeho nadčasovosti a přesahu i do dnešního světa.
Jelikož je u Bezručů, právě dle prostředí divadla i repertoáru, patrné cílení na mladší věkovou kategorii, tak i tato klasika bratrů Mrštíků byla v režii Janky Ryšánek Schmiedtové zpracována naprosto stravitelnou a modernější formou. Prvky jako dobové kostýmy a hanácké nářečí však byly zachovány a společně s dramatickou hudbou podtrhovaly výkony herců. Ať už utrápenost představitelky Maryši, Pavly Gajdošíkové, která za tuto roli obdržela dokonce cenu divadelní kritiky v kategorii nejlepší ženský herecký výkon roku 2018 a nominaci na cenu Thálie, krutost v hlase Dušana Urbana ztvárňujícího Vávru nebo třísky létající ze židle při agresivních úderech Norberta Lichého v roli Lízala, vše působilo s minimalistickými rekvizitami jako vyvážený celek.
Po úspěšném začátku s West Side Story a Maryšou již Divadelní klub plánuje řadu dalších představení jako kupříkladu Revizor v Divadle Antonína Dvořáka či Transky, body, vteřiny opět v Divadle Petra Bezruče a Vy se také můžete kdykoliv stát jeho součástí.
recenze studentky Adriany Přívarové, septima A