Jakmile byla zdravotnickému kroužku nabídnuta exkurze na Leteckou záchrannou službu v Ostravě, neváhali jsme a vypravili se tam.

Hned ze začátku byla nepřehlédnutelná přátelská atmosféra, která zde mezi lékaři, záchranáři a piloty panovala. Prohlídku jsme začali u největšího lákadla – a to vrtulníku. Seznámili jsme se s jeho technickými parametry i podmínkami, za kterých vrtulník může či nemůže vzlétnout nebo přistát. Krátce nás proškolili o tom, jak se pohybovat v okolí tohoto překvapivě ne až tak velkého stroje. Co nás zdravotníky nejvíce zajímalo, bylo vybavení uvnitř a postupy při převážení pacienta a stabilizování jeho stavu.
Druhá část naší prohlídky se skládala ze seznámení se s figurínami, na kterých si záchranáři a lékaři simulují stavy a trénují přednemocniční péči. Poté jsme dostali možnost si na jedné z nich vyzkoušet resuscitaci  a naše výsledky byly zobrazovány na počítači a kontrolovány. Odnesli jsme si jedinečnou zkušenost, když jsme si vyzkoušeli intubaci člověka (zákrok provádějící pouze lékaři).  Byl to opravdu nezapomenutelný zážitek jako celý den strávený na základně.
Mockrát děkujeme záchranné službě, že nám prohlídku krásně připravila a my jsme mohli nabýt nových vědomostí.