V prvním březnovém týdnu se naší škole konal již třináctý ročník Týdne humanitních věd.

Díky obětavému přispění velkého počtu vyučujících lze letošní ročník pokládat za jeden z nejzdařilejších. Potěšujícím faktem je, že se nám v rámci programu tohoto kulturně vzdělávacího festivalu daří získávat experty ve svých oborech, kteří zdaleka převyšují regionální úroveň. Je pro nás velikou ctí, že svými nezapomenutelnými příspěvky náš festival obohatili pan profesor Vladimír Baar, pan docent Jiří Chalupa a paní docentka Srpová.
Program Týdne humanitních věd se neustále zkvalitňuje a velmi nás těší, že máme stále více možnost se setkávat s rodilými mluvčími jednotlivých jazyků, které se u nás vyučují a jejich poutavými přednáškami. Každý rok se na této akci prezentují prestižní univerzity z našeho regionu. Jsme potěšeni, že naše studenty upoutají různé workshopy, přednášky a divadelní představení či exkurze. I letos ve stejný čas probíhaly přednášky o současné situaci v Rusku, o podstatě Frankova režimu ve Španělsku či hudební workshop přibližující africké rytmy. Studenti v rámci festivalu vyjeli do Brna, aby zhlédli výstavu o Titanicu a druhého dne již tradičně navštívili španělskou restauraci, kde ochutnali středomořské speciality.
Jsme rádi, že se i letos podařilo díky nezměrnému nadšení vyučujících a mnohých studentů tento kvalitní festival připravit a opět jej obohatit o nové netradiční prvky. Zároveň děkujeme našim studentům za to, že jsou tak vnímavým a vděčným publikem.
Věřme, že se nám i příští rok podaří Týden humanitních věd připravit takovou dynamickou formou.

Anglické střípky z Týdne humanitních věd

My Message – videoprojekt inspirovaný příběhem chlapcem jménem Ben Breedlove, jenž natočil (a sdílel přes kanál Youtube) svůj „vzkaz světu“ jen pár dní před tím, než zemřel na nevyléčitelnou nemoc. Studenti dostali zadání „Co pro vás znamená být naživu?“ a natočili své originální vzkazy světu.

Spelling Bee – Žáci primy A a B si vyzkoušeli zrychlenou a zjednodušenou verzi soutěže v hláskování anglických slov, která je nedílnou součástí běžné výuky v anglosaském prostředí. Vybrat slova do skupin tak, aby měla vzestupnou obtížnost (pro jednotlivá kola, při kterých postupně vypadávají soutěžící) a zároveň žáci v rámci kola dostali rovnoměrně obtížná slova, nebylo vůbec jednoduché, ale tercie A a B se tohoto úkolu zhostily dobře. Obě tercie dokázaly vytvořit svým mladším spolužákům z prim podpůrné prostředí a ještě je, kromě sladkostí, odměnit častým potleskem.

Selected chapters from the 20th century America – vhled do sociokulturního a politického vývoje USA ve 20. století za přispění jak samotné přednášející, tak i studentů formou referátů a diskuze.

Harry Potter Quizz – čtyřčlenný tým (ze septimy a kvinty) připravil pro asi čtyřicítku soutěžících (primy až septimy) kvíz pro milovníky knih a filmů H.P. Ty již celá desetiletí baví všechny generace a nic na tom nemohou změnit ani nejnovější vychytávky a nespočet počítačových her, které jsou pro digitální generaci dnes k dispozici. Kvíz byl celý v angličtině a v jeho přestávce vystoupil se svým skvělým představením kouzelník Vojta ze 2.A.

Quidditch – Famrfpál – zlatou tečkou Týdnu humanitních předmětů představoval turnaj v kouzelnickém sportu opět z knih Harryho Pottera. Na 15 studentů z třídy KVIA se velmi aktivně zapojila do organizace celého turnaje: dali dohromady a zjednodušili pravidla, soutěžící rozdělili do 7 skupin, každou skupinu bleskově a trpělivě proškolili, postarali se o počítání a zápis průběžného skóre, o hudební doprovod, o distribuci košťat (tj. nelétacích lacrossových pálek) a dresů právě hrajícím týmům, ti vyšší o přehazování zlatonky a nakonec i doručení hlavní ceny (velké pizzy). Původní plán herního formátu „každý tým s každým“ musel být po dvou hodinách kvůli času zkrácen. Nakonec si každý tým zahrál dvakrát a vítězem se stal tým s největším skóre (tým Nebelvír). Z parádní a uvolněné akce bychom chtěli udělat tradici a pravidla ještě trochu poupravit. Odpusťte nám tedy menší nedostatky.

I tak jste si to užili! Díky kvintě A a vám všem. (na fotkách vítězný tým v akci a první tři týmy na společné fotce).

Australia - světoobčan John Reid, který žil nejen v Austrálii, ale také v USA, Evropě, Africe nebo Papua Nové Guinei a na MGO tento rok působí jako lektor, studentům představil zemi svého původu a také historická a sociokulturní fakta této země protinožců.