Jako každý rok, i letos byl na Matičním gymnáziu uspořádán Týden vědy a přírodovědných předmětů. Že je tato událost zajímavá a přínosná i pro žáky nejmladších ročníků, vám rádi dosvědčí všichni z primy B, kteří si vychutnali opravdu nabitý program.
Týden začal prohlídkou Ostravského muzea, kde už na nás čekaly připravené pracovní listy s úkoly. Díky zápalu při jejich řešení bylo jasné, že se s velkým zájmem setkala jak přírodovědná sekce, ve které byly k vidění exponáty a interaktivní panely ze všech základních krajinných typů Ostravska, tak i okénko do historie.
Neméně zajímavá byla i exkurze do Pevnosti poznání v Olomouci. Žáci primy, ale i tercie A, která se této exkurze zúčastnila s námi, byli okouzleni atmosférou předvánoční Olomouce, ale hlavně romantikou historické pevnůstky z dob Františka Josefa I, která ve svém nitru ukrývá moderní interaktivní muzeum vědy rozčleněné do čtyř samostatných expozic. Nadšení z exponátů bylo obrovské, neradi jsme odcházeli i přesto, že jsme mezi technickými unikáty strávili několik hodin.
Série exkurzí byla završena výletem do ostravského Planetária spolu s primou A a sekundou B. Ani tam se nikdo nenudil! Po krásné procházce podzimní krajinou na okraji Ostravy na nás čekala řada statických i dynamických exponátů a hlavně dechberoucí zážitek při průzkumu vzdálených planet Sluneční soustavy i nám blízkého Měsíce. Zábavný a poučný program jsme pak zakončili pořízením společné fotografie na místním poledníku, která bude pro všechny jistě pěknou památkou.
Kromě těchto akcí byl celý týden vědy doplněn i množstvím zajímavých přednášek a workshopů. Co dodat? Za vše mluví hodnocení žáků na konci: „Bylo to boží!“

Foto: Mgr. Martina Rašovská, Mgr. Naděžda Nováková