telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

   Zeměpisně-dějepisným nadšencům z řad studentů  Matičního gymnázia se naskytla neobvyklá možnost navštívit na podzim oblast Oderska s prohlídkou zcela jedinečného břidlicového Flasharova dolu. Celá akce se uskutečnila s komentářem bývalého absolventa a skvělého odborníka na danou lokalitu, RNDr. Jana Lenarta, Ph.D z PřF OU. U studentů tato nabídka vzbudila obrovský zájem, proto se musela dvojnásobně navýšit kapacita a místo plánovaných patnácti žáků nakonec odjelo necelých třicet. 
   Studenti dorazili v 8:15 na nádraží v Odrách. Ukázka geologické krásy Oderska začala už při pěším výšlapu na kopec, na kterém leží Flasharův důl. Náš průvodce vysvětloval studentům, jak vznikala oblast Nízkého Jeseníku. Studenti se dozvěděli, že na tomto území se vystřídaly sopky, ledovce a moře, které formovaly krajinu do dnešní podoby. Poté se studenti vydali do Flasharova dolu, kde se seznámili s historií dolu, který je na území České republiky unikátem. Vznik tohoto dolu se datuje k přelomu 19. a 20. století a  zásoboval břidlicí pouze okolí. V této době se břidlice používala jako střešní krytina. Bohužel se dolu pod vedením jeho zakladatele moc nedařilo, ale naštěstí se na scéně  objevil JUDr. Karel Flaschar, který důl koupil a modernizoval. Také nechal vyrazit novou štolu. Po rozpadu Rakouska-Uherska se Karel Flashar i s celou rodinou přestěhoval do Štýrského Hradce a těžba břidlice v lokalitě Nový Svět zanikla. Studenti si prošli obě důlní štoly a vydali se na zpáteční cestu, při které se dozvěděli o rozmanité fauně a floře oblasti Nízkého Jeseníku. RNDr. Lenart žákům trpělivě odpovídal na všechny dotazy, bohužel v 14:36 studentům jel vlak zpět do  Ostravy. 
   Akce se setkala s velkým ohlasem. Všichni účastníci, se kterými jsem měl možnost mluvit, byli nadšení. Hlavně jsme všichni ocenili zajímavé téma, nápaditý výklad našeho průvodce.                                                                                       Matěj Havelek , KVB

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top