Ve středu 1.6. se skupina 40 žáků různých tříd vyššího gymnázia vydala, pod vedením pánů profesorů Vondráčka  a Adamuse, na biologický průzkum a cestu plnou nejen přírodovědných zážitků do chráněné krajinné oblasti Český ráj. Díky tomu, že jsme měli k dispozici vlastní autobus s velmi ochotným panem řidičem, mohli jsme naplánovat návštěvu mnohých zajímavých míst.
Již cestou do Českého ráje jsme navštívili Africké muzeum našeho významného cestovatele, badatele a etnografa dr. Emila Holuba v Holicích. Emil Holub se narodil roku 1847 právě v Holicích. Podnikl několik výprav do tehdy neznámých končin jižní Afriky, např. k Viktoriiným vodopádům, které jako první důkladně popsal, nebo do nebezpečných oblastí za řekou Zambezi k výbojnému domorodému kmeni Mašukulumbů.  V muzeu se nacházejí dokumenty, sbírkové předměty a kompletní pracovna Emila Holuba. Následně jsme zamířili do malebného městečka Rovensko pod Troskami do rekreačního střediska, kde jsme se ubytovali. Z verandy restaurace a jídelny se nám překrásně ukázala zřícenina středověkého hradu Trosky vybudovaná na monumentální čedičové skále bývalé sopky. Odpoledne jsme vyrazili na průzkum pískovcovým skalním městem mezi lázněmi Sedmihorky, hradem Valdštejnem a zámkem Hrubá Skála. Obdivovali jsme pískovcové sloupy jak odspodu (procházeli jsme mezi nimi), tak později i shora z veřejnosti přístupných vyhlídek a seznámili se s geologickou stavbou a vývojem zdejšího území a s typickými rostlinami vázanými na zdejší biotopy. Turistická značka nás provedla i krásným arboretem s vysazenými starými mohutnými jehličnany, např. douglaskou tisolistou s jehlicemi pěkně vonícími po citrusových plodech.  
Druhý den dopoledne jsme vyrazili na průzkum meandrů řeky Jizery na raftech od Malé Skály do Dolánek u Turnova a života kolem ní. Počáteční nástrahy cesty po řece jsme zdárně překonali (šlo o splutí jednoduchého splavu a nízký stav vody a uvíznutí na mělčině), ale později jsme si plutí vychutnávali a sledovali okolí. Za zmínku určitě stojí pozorování samečka a samičky morčáků velkých se 6 mláďaty, několik kachen divokých a konipasů bílých. Po obědě jsme se vrátili do Malé Skály a vyrazili k vyhlídce na údolí řeky Jizery a k upravené zřícenině tvrze Vranov.  Poté jsme již spěchali na prohlídku Bozkovských dolomitových jeskyní u obce Bozkov. Jeskyně neobsahují velké prostory, ale v největší jeskyni se nachází krásně osvětlené největší podzemní jezírko v ČR. Dokonce jsme objevili i druh pavouka vázaného na podzemní prostory.  Posledním bodem denního programu byla návštěva nejvyššího bodu Českého ráje vrchu Kozákova (744 m n. m.). Vyhlídka do okolí z odlesněné části kopce byla úchvatná a ani nevadilo, že zdejší rozhledna byla mimo provoz. Na úbočí kopce je známý Votrubcův lom na drahé kameny (acháty, chalcedony, odrůdy křemene,…), v kterém se ještě před rokem dalo veřejně kutat, ale po smrti majitele lomu tato možnost již neníL. 
Poslední den jsme se nejprve vypravili do Muzea Českého ráje v Turnově, kde nás odborník geolog seznámil s geologickým vývojem a současnou stavbou Českého ráje a širšího okolí, provedl nás sbírkami vzácných minerálů z různých lokalit Českého ráje nejen v syrovém stavu, ale i s překrásně vybroušenými kusy. Poutavý výklad nám byl doplněn o ukázky opracování drahých kamenů (broušení, hlazení) na relativně primitivních brusných strojích. Paní brusička drahých kamenů byla stále usměvavá, evidentně ji práce baví a ráda předává informace o úpravách minerálů mladé generaci. S Českým rájem jsme se rozloučili procházkou Údolím Plakánku kolem pohádkového Střehomského mlýna (S čerty nejsou žerty), rybníků až ke hradu Kosti. Během cesty jsme studovali geomorfologické tvary, rostlinstvo a živočišstvo zdejší oblasti. Závěr naší expedice patřil návštěvě pohádkové a filmové vesničce Vesec u Sobotky s romantickými roubenými stavbami.
Domů jsme odjížděli se spoustou skvělých biologických zážitků. Už teď se moc těšíme, kam se vypravíme příští rok. A bude to opět stát zato!