Je již několik dní po našem návratu z výletu a já stále vstřebávám krásy tohoto města. Studijní cesty do Štrasburku se se mnou účastnilo dalších pět studentů maturitního ročníku: Jan Maršálek, Jáchym Řemelka, Kateřina Václavíková, Tomáš Vaněk, Petra Vavřinová, všichni jsme jeli pod dohledem paní profesorky Macečkové. Spojuje nás především zájem o společenské vědy a současné dění či aktivita ve Studentském senátu. Tento projekt, který na naši školu zavítal poprvé, organizuje a zaštituje poslanec Evropského parlamentu Jiří Pospíšil. Před výjezdem se s námi chtěl setkat osobně, avšak by byla škoda si ho nechat jen pro sebe, proto měl velikou a velmi úspěšnou besedu s žáky třetích a čtvrtých ročníků, jejíž hlavním tématem byl vývoj a význam Evropské unie.

Nastal den výjezdu, tedy večer 12. 12. 2022. Po příjezdu vlakem do Prahy jsme nastoupili do autobusu, kde jsme potkali studenty z celé České republiky, jednalo se o náš hlavní dopravní prostředek do Francie. Musím tedy zmínit, že se část našeho pobytu odehrávala i v Německu, jelikož se zde nacházelo naše ubytování. Štrasburk je však město na hranici, takže nám doprava tolik času nezabrala. Během prvního dne jsme se vydali objevovat krásy „hlavního města Vánoc.“ Na každém menším či větším náměstí se nacházely vánoční trhy, které nám přinesly sváteční atmosféru. Navštívili jsme katedrálu Notre Dame de Strasbourg, známou pro svou barevnou rozetu a také pro fakt, že se jednalo mezi lety 1625 – 1847 o nejvyšší budovu světa. Dále jsme prozkoumali město na vyhlídkové lodi, měli jsme šanci zhlédnout čtvrť La Petite France, jež je součástí světového dědictví UNESCO. V neposlední řadě přišlo objevování místní kuchyně, vyzkoušeli jsme alsaské speciality, např. tarte flambée, baeckeoffe nebo šneky s bylinkovým máslem.

Druhý den patřil z části vánoční vinařské vesničce Riquewihr, která na nás zapůsobila svou malebností a přívětivostí místních. Jediné, co nás zaskočilo, byly ledové chodníky, po městě jsme doslova klouzali a sledovali kolem sebe, jak padá jedem turista za druhým.

Odpoledne se odehrávala hlavní část našeho zájezdu. Po krátké procházce kolem významných institucí Evropské unie, tedy Rady Evropy a Evropského soudu pro lidská práva, jsme došli až k Evropskému parlamentu. Program zde pro nás byl stěžejní, po krátkém ilustračním úvodu jsme byli svědky plenárního zasedání Evropského parlamentu, v řešení byla zrovna ochrana evropské demokracie vůči vnějším vlivům. Přišlo mi velmi zajímavé, že poslanci mohli mluvit před ostatními ve svém rodném jazyce, všichni přítomní měli totiž k dispozici sluchátka, ve kterých mohli slyšet živý překlad do všech jazyků Evropské unie, tedy i do svého rodného jazyka. Následovala debata s Jiřím Pospíšilem, tentokrát o fungování samotného Evropského parlamentu a jeho roli v rámci celé EU ve vztahu k ostatním institucím. Nakonec přišlo závěrečné shrnutí nabytých informací a byli jsme štědře obdarováni reklamními předměty frakce pana Pospíšila – Evropská lidová strana. Poslední den, tedy 15. 12. 2022 nás čekala pouze celodenní cesta domů.

Zájezd byl pro nás obří životní zkušeností a nezapomenutelným zážitkem. Měli jsme možnost strávit mnoho času s velmi významným politikem, dozvědět se více o ryze evropském městě Štrasburk a v neposlední řadě jsme navázali hodnotná přátelství. Za celou studentskou skupinu bych ráda poděkovala panu Pospíšilovi za tuto skvělou příležitost a paní profesorce Macečkové za výbornou organizaci školní akce.

Valentýna Kovšanová 4.A