Projekt Polské dny v Ostravě 2011 bude již 4. ročníkem festivalu, který vznikl z iniciativy Matičního gymnázia a Generálního konzulátu Polské republiky v Ostravě.

Polské dny 2011 - plakátV rámci sekce literární navštíví Ostravu dva polští spisovatelé, kteří mají co říci k tématu česko-polských souvislostí, ale i odlišností a jinakostí. 10. listopadu se Ostravanům představí Mariusz Szczygiel, který letos na svůj bestseller Gottland navázal neméně zajímavým titulem Udělej si ráj. Ve spolupráci s Národním divadlem moravskoslezským zveme Szczygielovy příznivce na reprízu divadlení adaptace Gottlandu, kterou NDM zařazuje 10. listopadu v 18.30 hodin. Čechům a jejich mentalitě je věnována také kniha Pepíci Mariusze Surosze, který z ní přijede předčítat 8. listopadu. Obě literární setkání proběhnou v Domě knihy Librex, vždy od 17 hodin.

Existence středoevropského prostoru a česko-polské tematiky se bude dotýkat i diskuze známého politologa a historika Jacquese Rupnika s českým novinářem a spisovatelem Karlem Hvížďalou, na kterou zveme diváky 4. listopadu do komorního divadla Aréna (vstup zdarma, nutná rezervace na tel. 595 155 595 nebo Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.).

Pozvání na festival přijal pro letošek také krakovský pianista a jazzman Jerzy Bozyk, Čechům známý ze Zelenkova filmu Karamazovi, kde ztvárnil roli klavíristy. Bozyk se svými hudebními hosty vystoupí 5. listopadu v ostravském klubu Parník.

Již tradiční součástí Polských dnů v Ostravě je malá filmová přehlídka festivalově úspěšných polských filmů. Také letos zveme diváky do Minikina Kavárny, kde budou od 2. do 4. listopadu moci zhlédnout tři ukázky současné polské kinematografie (zvýhodněné studentské vstupné 60,– Kč).

Po celý měsíc listopad budou v nabídce festivalu dvě výstavy. První z nich je věnována osobnosti polského nobelisty Czeslawa Milosze, od jehož narození letos uplynulo 100 let. Vernisáž výstavy proběhne 1. listopadu v pasáži Knihovny města Ostravy za přítomnosti významného českého překladatele Václava Buriana. Jako hold polskému klasikovi zazní také několik autorských překladů z dílny studentů polonisitky Ostravské univerzity.

Druhá výstava představí polské přístavní město Gdyni ve fotografii a bude instalována v příjemných prostorech ostravské Nové radnice.

Program polských dnů

Další informace na www.polskedny.cz.