V úterý 12. 5. 2015 jsme brzy ráno vyrazili na naši poslední exkurzi projektu Propagace a popularizace výzkumu a vzdělávání v oblasti bioenergetiky CZ.1.07/2.3.00/45.0006. Vydali jsme se do Ústeckého kraje navštívit partnera projektu-Chmelařský institut v Žatci. Po ujetých cca 450 km jsme unaveni dlouhým cestováním byli na místě, ubytovali jsme se na skromně zařízených pokojích ubytovny hotelu Černý orel. Počasí nám přálo, tak jsme se vypravili na plánovanou večerní prohlídku historického centra, pro nás zatím neznámého, královského města Žatce.

Ve středu 13. 5. 2015 začala zrána studijní část našeho pobytu v Žatci. Na pracovišti Chmelařského institutu nás přivítal pan Dr. Svoboda, který nám v průběhu dopoledne objasnil základní problematiku týkající se pěstování a šlechtění chmele a jeho následné zpracování a použití. Sládek místního zkušebního pivovaru zasvětil žáky do základů technologie výroby piva. Na závěr exkurze jsme si vyzkoušeli zásady správné degustace piva. Degustovali jsme budějovický Budvar, který se jako jediné pivo v ČR vaří přímo z chmelových šišek. Ostatní pivovary ČR používají při výrobě piva chmelové granule či extrakty.   Odrůdou používanou při vaření českých piv, na kterou se institut zaměřuje, je Žatecký raný červeňák. Měli jsme možnost nahlédnout do množíren a laboratoří molekulární biologie, která se zabývá jeho šlechtěním. Dalším bodem programu jsme se vrátili v čase a v Muzeu chmelařství, největším v Evropě, jsme za poslechu odborného výkladu pracovníků muzea byli seznámeni s vývojem pěstování a zpracování chmele na území Žatecka. Výklad doplňovaly dobové fotografie, dokumenty a pracovní nástroje. Na závěr náročného novými poznatky nabitého dne jsme se přesunuli do Chrámu chmele a piva, kde jsme si odpočinkovou interaktivní formou zopakovali a upevnili získané poznatky. Pěkným zážitkem byl výhled z věže Chrámu chmele a piva na samotné město a jeho okolí. Společný středeční program jsme ukončili diskuzí v příjemném prostředí žatecké klášterní zahrady.

Poslední den exkurze čtvrtek 14. 5. 2015 směřoval postupně k odjezdu domů a my jsme měli před sebou poslední akci-návštěvu chmelnice na Stekníku.  Mnozí z žáků našeho gymnázia byli na chmelnici poprvé a měli možnost si zblízka prohlédnout zavádění samičích chmelových rostlinek na vodící dráty, které jsou vedeny až do výšky 7m. Následovalo společné foto z naší poslední projektové exkurze …a hurá domů.

Děkujeme „Bioenergetiko“!

Snad se v budoucnu pro naše gymnázium najdou i další velmi přínosné projekty na podporu vzdělávání v přírodovědných a technických oborech jako byl bezpochyby tento.

Mgr. Zdeňka Platošová