Dne 20. 5. 2019 se na Krajském úřadě konalo krajské kolo celostátní soutěže Europasecura,

která je určena studentům, kteří se zajímají o mezinárodní a bezpečnostní politiku ČR, Evropskou unii i NATO a která je organizována Institutem pro evropskou politiku za podpory Armády ČR a Ministerstva obrany. Z našeho gymnázia byl vyslán tříčlenný tým ve složení - Karolina Schwarzová ze Septimy B, Adam Jalůvka a Václav Prais ze Sexty A.
Po úspěchu kreativně pojaté bezpečnostní analýzy na téma Ruský vliv v Evropě v první - písemné části, se naši studenti setkali se čtyřmi dalšími postupujícími týmy a porotou, přičemž měli za úkol svou práci obhájit a zároveň oponovat jinému týmu, odpovídat na doplňující otázky poroty a přispívat podnětnými argumenty do diskuzí. Porota chválila jejich analýzu za její objektivitu a důraz, který klade na uvědomělou občanskou společnost. Po vlastní prezentaci, obhajobě a oponentuře byl vždy prostor, kde se mohli studenti navzájem ptát na otázky týkající se dané problematiky a sáhodlouze debatovat o probíraných konfliktech. Mezi další témata bezpečnostních analýz patřila Izrael a Palestina a KLDR.
Po dlouhých čtyřech hodinách se porota odebrala vybrat vítěze. Během této chvíle měli soutěžící možnost neformálně se seznámit a navázat kontakty s vrstevníky s podobnými zájmy, kterým také není politika lhostejná. Nakonec tým Matičního gymnázia, ke svému vlastnímu překvapení a velké radosti, zvítězil a byl vyhlášen zástupcem Moravskoslezského kraje v celostátním kole. To se bude konat 10. – 14.  června 2019 na vojenské základně v Brdech, kde bude tým z každého kraje po dobu pěti dnů reprezentovat přidělený stát, učit se přežít v tvrdých přírodních podmínkách, zkoušet najít řešení konfliktů a mít možnost si vyzkoušet skutečnou práci diplomatů.

 

Václav Prais, Sexta A