Vím, že Vaše gymnázium, vážený pane řediteli, klade velký důraz na mimoškolní aktivity a Vaši studenti jsou v nich velmi úspěšní. Mezi jiným jako poděkování, že jste studentce umožnili zejména v posledním ročníku se výrazně angažovat ve vědecké činnosti i v době vyučování, bych Vám rád sdělil následující.
        1. Nikola Macháčová se výrazně podílela na vědecké činnosti v oblasti výpočtů nových materiálů a je spoluautorkou vědeckého článku o perspektivních dvojrozměrných materiálech a jejich heterostrukturách, a to ve velmi uznávaném mezinárodním časopise „Journal of Chemical Theory and Computation“ u Americké chemické společnosti. Elektronický odkaz na článek je  https://pubs.acs.org/…387

Tomuto článku byla dokonce vyhrazena obálka daného čísla časopisu
 https://pubs.acs.org/…935


  1. V souvislosti s pondělním vyhlášením národní ceny Česká hlava se rád podělím o radost, že v přidružené soutěži České hlavičky je v kategorii Universum „Člověk a exaktní vědy“ na vynikajícím druhém místě právě Nikola Macháčová.
    Kromě toho, že oba úspěchy dokládají nadprůměrné schopnosti Nikoly (o čemž jsem taktéž přesvědčen), v obou případech zároveň šíří i dobré jméno gymnázia, a proto Vás informuji.

    Frantisek Karlicky, Ph.D.
    Assistant Professor, Head of Nanostructure Physics Group
    Department of Physics
    Faculty of Science
    University of Ostrava

Publikováno se souhlasem autora.