V únoru proběhly dvě soutěže zaměřené na přírodní vědy – Chemiklání a Fyziklání. Ani u jedné z nich pochopitelně nemohlo chybět zastoupení Matičního gymnázia. S týmem Oxid hořečnatý ve složení Dominik Kalouda, Ondřej Číž a František Malý jsme se v Chemiklání vydali do světa bouřlivých reakcí, nasycených roztoků a molekulárních vzorců, zjistili jsme mimo jiné, kolik by vážil mol molů nebo jestli učitel, který studentům pije krev, přežije prázdniny. Zadařilo se a navzdory silné celorepublikové konkurenci jsme obsadili ve své kategorii krásné 11. místo.

Pro Fyziklání následující týden jsme tým s osvědčeným názvem rozšířili o Jonáše Michálka. Zvětšilo se ale i množství soupeřů, jelikož se jedná o soutěž mezinárodní, a tak jsme naše znalosti o kladkách, elektrických obvodech, jedoucích vlacích a samovolně se pohybujících kvádrech poměřili i s týmy z Indie, USA, Singapuru a dalších zemí. Ani zde jsme se zdaleka neztratili a ve své kategorii vybojovali umístění v elitní první třetině výsledkové listiny.

Z obou soutěží si odnášíme zajímavé poznatky i cenné zkušenosti, které v příštím roce zužitkujeme a své umístění ještě zlepšíme!

František Malý, KVIB