Student septimy B Michael Trna dosáhl velkého úspěchu. V celostátní literární soutěži Skrytá paměť Moravy dosáhl fantastického 3. místa. Jaké bylo pro Michaela finále soutěže? Neváhejte a přečtěte si reportáž...

Satanista v klášteře

Jakožto věrný přívrženec black metalu, jsem nebyl zrovna nadšen, že se musím účastnit akce, která se konala v klášteře. Konkrétně benediktinském klášteře na Rajhradu (skoro v Brně), který obsahuje největší knihovnu na Moravě. Zachovalo se v něm neuvěřitelných 65 tisíc historických svazků.

Mě ovšem více zajímalo finále literární soutěže Skrytá paměť Moravy, ve které jsem se kvalifikoval do finále. Na téma V obraze jsem napsal velmi chladnou, z pohledu mého češtináře pana profesora Gromnici dekadentní, povídku. Ve zkratce: povídka z pohledu vraha, který právě zabil nevinnou oběť a snaží přesvědčit sám sebe, že to je naprosto v pohodě.

Letošního tématu se zúčastnilo neskutečných 236 autorů a o to víc mě překvapilo, že jsem se do finále kvalifikoval zrovna já.

Samotná akce mě velmi překvapila. Harmonogram jsem věděl dopředu, tudíž jsem věděl, že když se umístím do třetího místa, tak mě čeká mučení v podobě přečtení ukázky z díla. Má prognóza, že přijde pět a půl lidí se nevyplnila, a místo toho přišlo přes sto diváků a zaplnili celý sál.

Celé finále spočívalo v tom, že se provedl úvod, ve kterém se představila porota, která hodnotila literární skvosty, vyjmenovali se finalisté, uvedlo se z jaké jsou školy („MGO proud moment“) a následně proběhlo vyhlášení výsledků.

Jelikož nás bylo pět finalistů, tak po prvních dvou čestných uznáních jsem věděl, že mě cena nemine. Trochu zklamání bylo, že mé jméno se ozvalo hned po nich a já si díky tomu odnesl třetí místo. Otázky od vyhlašovatelky a následné čtení jsem radši vymazal z paměti, takže o tom nemůžu podat žádné kloudné informace.

Abych to nějak zakončil, tak uvedu, že jsem klášter nepodpálil, ačkoli o posluchačích black metalu se říká, že nejraději zabíjí koťátka a podpalují náboženské stavby.

Michael Trna, Septima B