BerMUN bereme útokem!

Od 16. do 19. listopadu se v Berlíně konal již jednatřicátý ročník mezinárodní konference Berlin Model United Nations, zkráceně BerMUN. A zcela poprvé se zapojilo i Matiční gymnázium, které do německého hlavního města vyslalo šestičlennou výpravu.

Modely Organizace spojených národů jsou pořádány řadou škol a neziskových organizací, zejména v západních zemích, aby podpořily porozumění mezinárodním organizacím, schopnost vyjednávat a dosáhnout kompromisu. Jednotlivé školy skládají delegace, kterým je následně přiřazen konkrétní stát, a ten studenti společně zastupují na simulovaném jednání – každý v jednom z orgánů OSN.

BerMUN je pořádán již od roku 1992 a účastní se ho přes 600 studentů středních škol z 25 zemí světa – společně s profesionálním provedením to z něj činí jednu z nejprestižnějších konferencí Evropy. MGO reprezentovali Ondřej Číž, Petr Fráňa, Dominik Kalouda, Ondřej Klimša, Jonáš Michálek jako delegáti Kanady a František Malý v rámci organizačního týmu jako tajemník Mezinárodního soudního dvora. Jednotlivé orgány pracovaly s ústředním tématem konference „Peacebuilding,“ v rámci nějž se zabývaly obchodem se zbraněmi, válkou na Ukrajině, předcházení extrémismu, ale také policejní brutalitou nebo jadernou energetikou. Během čtyř dní vyjednávání a postupného formování rezolucí k jednotlivým tématům s účastníky diskutovali pozvaní hosté: ředitel Mezinárodní agentury pro atomovou energii, německá ministryně zahraničí a exministr životního prostředí, či pracovníci mezinárodních organizací.

Účast na konferenci přiblížila fungování OSN i důležitost hledání kompromisu mezi všemi stranami. Jednalo se o skvělou příležitost využít angličtinu a navázat přátelství se studenty ze všech koutů světa. Děkujeme paní Pastrňákové a paní Tkadlecové, že nám v Berlíně dělaly milou společnost a že se výprava obešla bez sebemenších problémů. Matiční gymnázium v mezinárodním prostředí zaznamenalo ohromný úspěch, a proto pevně věříme, že se jedná o začátek výtečného zahraničního působení a o MGO v Berlíně jsme zdaleka neslyšeli naposled..

František Malý, SPTB