Jako každý rok jsme se zapojili do online mezinárodní soutěže v anglickém jazyce Best in English. Soutěže se zúčastnilo celkem 704 středních škol a 22 779 studentů ze 34 států. Hodnotí se nejen znalost gramatiky a slovní zásoby, ale také porozumění čtenému textu nebo mluvenému slovu, a to na jazykové úrovni C1 - C2.
Každý student soutěží nejen sám za sebe, ale výsledky nejlepších osmi studentů se počítají do celkového skóre školy.  Nejlepším angličtinářem našeho gymnázia se stala Karolína Foldynová ze SXA, která dosáhla 102 bodů (maximum dosažených bodů bylo 110,5) a umístila se na 92. místě a Otto Semerák ze SXB, který dosáhl 100 bodů a umístil se na 191. místě ze všech zúčastněných studentů z celé České republiky.
Skvělých výsledků však dosáhli i další angličtináři, čímž se zasloužili o celkové 28. místo
Matičního gymnázia ze všech zúčastněných středních škol z České republiky, což je 4. nejlepší místo v rámci
Moravskoslezského kraje.
Zbytek nejlepší osmičky tvoří Dominik Chlubna (SEPTA), Vojtěch Janča (OKTB), Daniela Pacltová, Tereza Hanzlíková a Peter Fráňa ze SXA a Jáchym Řemelka (OKTB).
Pochvalu za skvělé výsledky si také zaslouží Ondřej Klimša, Andreas Engonidis, Jan Skýpala, Markéta Motanová, Karolína Tylová, Jan Ohnoutek, Marie Kubíková a Vojtěch Pavel Podveský.
Na závěr musíme zmínit vynikající umístění Sary Darlene Frenn ze SEPTB, která se se svými 102,5 body ve speciální kategorii (studenti z bilingvních rodin/pobytem nebo studiem v zahraničí) umístila na skvělém 7. místě (z 246 studentů, kteří se soutěže účastnili).
A co si o soutěži myslí studenti?
"Angličtinu mám ráda a patří k mým nejoblíbenějším předmětům, takže do soutěže jsem se přihlásila převážně proto, abych otestovala své znalosti. Zúčastnila jsem se poprvé a nejdříve jsem se soutěže trochu obávala, ale nakonec nebyla tak obtížná, jak jsem původně čekala. Nejjednodušší pro mě asi byla cvičení s poslechem a naopak více času mi zabralo doplňování otázek s větším počtem správných odpovědí. Doufám, že soutěž osloví další studenty a že se naše škola příští rok umístí ještě na vyšších příčkách." Karolína Foldynová
"Soutěže jsem se účastnil velmi rád, nejen proto že probíhala v hodinách výuky. Můj vztah k angličtině je rozhodně podporován častými cestami do zahraničí, které s rodinou podnikáme už od mého dětství. Sám jsem nečekal že se umístím tak vysoko, protože při psaní soutěže jsem si mnohokrát nebyl jistý správnou odpovědí, ale většinou jsem šel podle toho co ''znělo'' správně a nějak to dopadlo." Otto Semerák
"Oproti spolužákům mám výhodu v tom, že díky rodiny mluvím anglicky už od narození. Ani pro mě ale soutěž nebyla lehká. Nejtěžší mi přišla cvičení s možností více správných odpovědí, protože v hovorové angličtině se nezřídka využívají nespisovné tvary, a tedy nelze vybírat čistě “podle citu”." Sara Darlene Frenn
Studentům děkujeme za skvělou reprezentaci školy a přejeme jim mnoho úspěchů nejen při studiu anglického jazyka!