Říká se, že anglicky v dnešní době už mluví skoro každý, navíc se většina mladých lidí s angličtinou setkává ve svém každodenním životě v médiích a na sociálních sítích. Je proto třeba hledat nové způsoby, jak studenty podpořit ve snaze jít v jazyku dál a hloub, rozvíjet díky němu také další schopnosti a dovednosti, nebo poměřovat síly s dalšími nadšenci "odjinud". Příležitost se nám v posledním měsíci vyskytla hned na několika různých akcích. 
Konverzační soutěž
V okresním kole konverzační soutěže naše studentka, Tereza Hanzlíková, ze septimy A vybojovala krásné třetí místo. Kromě vysoké znalosti jazyka a precizní slovní zásoby soutěžící musí umět vyjádřit názor na palčivá témata dnešní doby, prokázat znalost současné geopolitické situace a umět spontánně reagovat v dialogu na různé situace. 
Překladatelská soutěž
Poprvé jsme se zúčastnili překladatelské soutěže "Hašlerky", organizované Gymnáziem Pavla Tigrida pro ostravské školy. S dlouhým textem na téma historie této všem známé sladkosti se Otto Semerák ze septimy B popasoval skvěle a umístil se mezi třemi nejlepšími překladateli. 
Slam Poetry
Slam Poetry je novým žánrem oblíbeným obzvláště mezi mladými lidmi. Kombinuje schopnost kreativně myslet a psát s odvahou jít takzvaně s vlastní kůží na trh a své výtvory zajímavě podat na pódiu před publikem. A teď si představte, že máte zadané téma, časový limit a vaše "performance" celá navíc probíhá v angličtině! Letošní druhý ročník English Slam Poetry organizovaný gymnáziem Porg v Ostravě si šla "okouknout" Ema Chramostová ze septimy B a rovnou vyhrála druhé místo. 
Poetry Out Loud 
Recitační soutěž v anglickém jazyce pořádaná Americkým centrem v Ostravě. První ročník otevřený všem ostravským školám s velkou převahou ovládly naše šikovné studentky a v každé kategorii jsme si pomyslně  „stouply na jeden stupínek vítězů". V nejmladší kategorii zazářila Eliška Vavříková, která se svou básničkou od Shella Silversteina okouzlila porotu a ve velkém počtu soutěžících v této kategorii získala krásné třetí místo.
V kategorii středních škol si Ema Chramostová vysloužila stříbrnou příčku, když s přehledem odehrála dlouhý monolog z jejího oblíbeného muzikálu Ride the Cyclone.
Ve speciální kategorii dramatických dialogů byly bezkonkurenčně nejlepší Sophi Lynn Jančíková a Kateřina Kořínková z kvinty B. Jejich dialog ze seriálu Ally McBeal pobavil všechny diváky v sále a vysloužil si příčku nejvyšší. 
Máme obrovskou radost, že jsou naši studenti úspěšní v používání anglického jazyka tvůrčím způsobem.