V pátek 15. 3. 2013 se 3 studentky MGO – Sára Wranová, Klára Kacířová a Lenka Lasoňová – zúčastnily okresního kola soutěže Wolkerův Prostějov. Připomeňme jen, že tato akce má opravdu dlouhou tradici – letos probíhá již 56. rok. Soutěž probíhala ve dvou kategoriích. Všechny naše zástupkyně soutěžily v první kategorii, která byla obsazena osmi účastníky. Z tohoto startovního pole vzešla jako jediná účastnice krajského kola Wolkerova Prostějova naše studentka Sára Wranová, jíž tímto srdečně blahopřejeme k postupu. Celkově totiž mohlo postoupit z obou kategorií 6 účastníků, ale odcházejí tam jen 4 zástupci Ostravy – a 3 jsou z druhé kategorie. Sára je jediná, kdo se z první kategorie probojoval dál. Budeme jí držet palce ve dnech 13.–14. 4. 2013, kdy se v Karviné utká s vítězi všech okresních kol našeho kraje.

Dalším našim účastnicím děkujeme za obětavý výkon. Všem třem zástupkyním MGO se dostalo v závěru soutěže, již po vyhlášení výsledků, cenných rad od poroty. Ta tentokrát pracovala ve složení Marie Viková (herečka a dlouholetá recitátorka), Zdeněk Pavlíček (herec Divadla loutek) a Kateřina Břusková – Kalendová (vyučující Č z Gymnázia Hladnov). Všichni členové poroty poskytli zábavnou formou hodnocení každého vystoupení a diskutovali s účastníky o možnostech, jak zlepšit jejich projev při recitaci. Skvěle jsme se přitom i pobavili, neboť všichni členové poroty projevili pro soutěžící velké pochopení a mají nevšední smysl pro humor. Dozvěděli jsme se např., kdo to je prvořadý herec (totiž ten herec, jehož je slyšet pouze v první řadě) – a to rozhodně nebylo vše.

Celou akci organizovala Markéta Němečková za Středisko volného času na Ostrčilově ulici. Připravila ve spolupráci se Statutárním městem Ostrava také pěkné ceny pro vítěze. Těšíme se již teď na soutěž příští rok. Naše soutěžící již vědí, jak se na ni připravit, co vylepšit…