telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

To, že studenti Matičního gymnázia mají možnost ve školních jazykových kurzech studovat čínštinu, se již většinou ví.

Mít ovšem příležitost zúčastnit se studijního pobytu přímo v Číně je však stále věc mimořádná. Uchazečů jsou totiž v celosvětovém měřítku statisíce. Vzhledem k tomu, jak dynamicky ve světě roste význam Číny jako ekonomické supervelmoci, je to celkem pochopitelné. Velmi nás těší, že právě studenti Matičního gymnázia v posledních několika letech každoročně projdou náročným „sítem“ výběru a prestižního studijního pobytu se mohou zúčastnit. V letošním roce to byl žák Radek Gabriel ze septimy B, který v létě Čínu navštívil a reprezentoval tak nejen Matiční gymnázium, ale také město Ostravu a Českou republiku. Nabízíme vám rozhovor a několik fotografií, které mohou tuto akci přiblížit také v neformální rovině.

Jaká byla cesta na „druhý konec světa“?

Cesta mi zabrala spoustu času. Vyjel jsem z Ostravy do Prahy okolo osmé ráno, abych poté ve čtyři hodiny odpoledne stihl odlet. O půlnoci jsme úspěšně dosedli v Dubaji, ve které jsme čekali čtyři hodiny na letadlo do Pekingu. Vše probíhalo dle předpokladů, takže o půl čtvrté odpoledne jsme přistáli v Pekingu, kde nás čekaly dlouhé zástupy cestujících na celních kontrolách. Okolo devatenácté hodiny jsme byli už na ubytování, takže cesta trvala cca 35 hodin  a většinu z nás dokázala velice unavit.

Co bylo pro Vás největším překvapením, či dokonce šokem?

Největší šok jsme zažili, když jsme přijeli na naše ubytování na kolejích Pekingské univerzity (Tyto jedny koleje jsou určené pro 18 tisíc studentů) a přišli jsme na toalety, kde byly jen turecké záchody. Muži to zkoušeli brát bojově, ale slečny se s tím odmítaly smířit po dlouhou dobu.

Jaká je Čína očima studenta MGO?

Čína je pro nás úplně jiný svět, s úplně jinými životními návyky. Lidé se chovají a přemýšlejí úplně jinak než u nás, což občas vedlo k problémům. Dále je velice důležité říct, že Čína má okolo 1.3 miliardy obyvatel, tím pádem jsou všude obrovské masy lidí, což není moc příjemné. Podle mých zkušeností jsou Číňané velice zdvořilí, féroví a nic se člověku neztratí. Čeká se obdobné chování i od nás, cizinců. Samotný Peking a jeho okolí, ty monumentální historické památky staré až 4 000 let, to jak dokumentují způsob života čínských císařů, vzdělanost, zákonodárství, umění minulosti a současně i novodobé dějiny tohoto státu jsou naprosto fascinující.

Jak se v Číně jí? Jaká je čínská strava?

Čínská strava je také velice rozličná oproti té naší, proto je pro nás téměř vždy dosti složité už jen místní jídlo rozpoznat, z čeho se skládá, a pak pozřít. Čínské restaurace v Česku nemají moc s čínským jídlem společného, takže „trénink” v Česku je víceméně zbytečný.

Jakým jazykem, kromě čínštiny, se dá v této zemi domluvit?

Místní lidé neovládají angličtinu téměř vůbec. Cca 95 % všech turistů v Číně tvoří sami Číňané, takže necítí žádnou potřebu se naučit alespoň pár anglických slovíček. Několikrát se mi stalo, že jsem vešel do obchodu, kde měli i anglické názvy produktů, a když jsem si je dle těchto názvů zkusil objednat, tak prodejce vůbec netušil, co se mu snažím říct. Proto jsem byl velice vděčný za svou částečnou znalost čínštiny a cestovní slovník.

Proč bys Čínu doporučil českým studentům?

Jsem názoru, že návštěva Číny je pro člověka velice užitečná. Ukáže člověku úplně jiný způsob života, jinou lidskou mentalitu, jinou kulturu, otevře obzory, donutí nad tím vším zhlédnutým a prožitým přemýšlet. Jsem velice rád, že jsem měl tuto možnost se do Číny kouknout a doufám, že se do Číny brzy zase podívám.

Garant čínských jazykových kurzů na MGO Mgr. T. Pek


ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top