Vedení Matičního gymnázia Ostrava již v roce 2013 zahájilo smělý projekt výuky čínského jazyka.

Reagovali jsme tak na celosvětové trendy v nabídce možností rozšíření jazykových kompetencí také pro žáky našeho gymnázia. Jde o zcela zákonitý proces, který (bez ohledu na politické souvislosti) jasně odráží neoddiskutovatelnou realitu současnosti – globálním ekonomickým hráčem číslo jedna se prokazatelně stává čínská ekonomika. Například v mnoha státech USA je čínština druhým nejvyhledávanějším studijním jazykem.

Během šesti let jsme posunuli celý koncept z nesmělých začátků, nabídka výuky čínštiny v jazykových kurzech, až k současnému stavu. Od školního roku 2019/2020 se čínština stává volitelným předmětem na Matičním gymnáziu. A nejde jen o formální nabídku, ta se objevila jako alternativa pro naše žáky již před několika lety. V letošním roce se však žáci poprvé v systému výběru volitelných předmětů rozhodli zúročit nabízené možnosti a svůj zájem a volitelný předmět Základy čínštiny bude reálně otevřen.

Je tak završen proces šestileté spolupráce s čínskými partnery (výuka byla a bude vždy realizována rodilými mluvčími s vysokoškolským vzděláním). Děkujeme především Konfuciově akademii Univerzity Palackého v Olomouci a nově také Konfuciově akademii při VŠB TU v Ostravě za spolupráci a vstřícnost.

Nedílnou součástí moderního jazykového vzdělávání jsou také studijní pobyty žáků v zemi, o jejíž jazyk se zajímají. I zde je Matiční gymnázium ve své nabídce pro žáky bezkonkurenční. Naši žáci navštívili na základě pozvání čínské strany (což bylo prezentováno jako projev uznání naší práce a mimořádných kvalit našich žáků studujících čínštinu) Čínu již třikrát. Téměř dvacet nejlepších studentů čínštiny navštívilo postupně Letní studentský kemp v Číně (ten je určen jen pro nejlepší studenty čínštiny z celého světa), dále Chinese Bridge – soutěž  v čínštině pro studenty středních škol z celého světa, jejíž celosvětové finále se vždy koná v Kunmingu, hlavním městě jihočínské provincie Yunnan (kam se naši žáci ze statisíců studentů čínštiny po celém světě probojovali) a máme ještě jeden zcela mimořádný úspěch – žák Radek Gabriel již roce 2016 při studijním jazykovém  pobytu organizovaném univerzitou v Pekingu získal jazykový certifikát HSK (HSK - Mezinárodní certifikát z čínského jazyka). Pravděpodobně jde o vůbec prvého takto úspěšného žáka nejen v rámci celé České republiky, ale s velkou pravděpodobností v kategorii středoškoláků je dost možná jedním z mála v celé Evropě.

Věříme, že školní rok 2019/2020 otevírá našim žákům další podstatnou příležitost v globálním měřítku – Volitelný předmět Základy čínského jazyka.