11. září odstartovala skupina našich francouzštinářů do francouzské metropole. Kromě kulturních památek jsme se za krásného počasí procházeli v Lucemburských zahradách, projížděli po Seině, večerní Paříž jsme obdivovali z Montparnaského mrakodrapu a Vítězného oblouku. Po Champs-Elysées jsme se prošli za veselého zpěvu „Aux Champs-Elysées“.
Nezapomenutelné čtyři dny!

STUDIJNÍ CESTA DO PAŘÍŽE OČIMA SEXTÁNŮ

Martin (neúčastnil se studijní cesty): „Který obraz v Louvru je podle tebe nejzajímavější?“

Nicolas: „Hodně lidí by jmenovalo Monu Lisu, ale mně se víc líbí třeba Napoleonova korunovace od Jacques-Louis Davida.“

Simon: „Mona Lisa není zajímavá jako obraz, ale je zajímavá množstvím lidí, kteří čekají, aby pak mohli stát 3 vteřiny přímo před ní.“

Joséphine: „Pro mě je to Zavraždění Marata“ od Jacques-Louis Davida.“

Madeleine: „A pro mne Únos Sabinek od téhož autora.“

Mady (neúčastnila se studijní cesty): „Jaké pro nás netradiční jídlo jste ochutnali?“

Nicolas: „Šneky. Ze začátku bylo třeba překonat pocit, že jíte šneky, ale chuťově jsou výborní. Doporučuji.“

Martin (neúčastnil se studijní cesty): „Jaké mi můžete dát praktické doporučení pro cestu do Paříže?“

Všichni: -     „Zapomeň na heslo Každý správný muž, nosí s sebou nůž.“

  • „Soupravy v metru jezdí v době špičky každé 2 – 3 minuty, vyplatí se počkat na méně přeplněnou.“
  • „Když vám pouliční prodejce nabízí malé Eiffelky, nekupte je, ten, který stojí o kousek dál, vám je prodá levněji.“

Do třetice Paříž, jak ji viděla a vnímala kvartánky Barbora Novotná

Paříž byla jiná, než jsem si ji představovala. Víte, všechny ty filmy a přeromantizované příběhy, příspěvky na instagramu a až moc perfektní seriály mě donutily si myslet, že se vydávám do úplně jiné dimenze. Ráda bych vám tedy řekla, že i Paříž má své chyby, může jich být málo, ale ony se vždycky najdou. Všude je šíleně moc lidi, včetně zmatených turistů a trochu podivných individuí, kterým se radši vyhnete velkým obloukem. Téměř nikde nejsou lavičky, takže si nakonec unavení sedáte na nejbližší schody či patníky. Podél Seiny zaručeně potkáte Remiho z Ratatouille a kdo ví, možná se z vás, s jeho pomocí, stane příští master-chef Česka. Ale nebudu vám Paříž popisovat jen v tom špatném světle. V muzeích bylo tolik překrásných děl a potřebovala bych v nich strávit spoustu dalších dní, abych se na všechny náležitě vynadívala. Zdolali jsme Eiffelovku a odměnou nám byl neskutečný výhled na celé město. Krásné noční panorama jsme si poté užívali na Montparnassu a Vítězném oblouku.  Nakonec nesmím zapomenout na výborné pečivo, kterému jsme byli vystaveni po celý den a bylo skoro nemožné mu odolat.  Paříž není dokonalá a jako každé jiné místo má své chyby. Nachází se v ní ale spoustu historických památek, muzeí, krásných výhledů, které stojí zato navštívit, a když se podíváte velmi pozorně, uvidíte i tu lásku, pro kterou je tak známá.