Vážení žáci, rodiče a přátelé Matičního gymnázia Ostrava,

      vždy v tento čas jsme byli zvyklí na delší či kratší, upřímnější či jen čistě formální proslovy o významu a důležitosti vzdělávání, výchovného působení školy v životě mladého člověka. Byl-li to projev přímo ministerský, neobešel se mnohdy dokonce bez politického kontextu a tím dehonestoval celou podstatu svobody a krásy vzdělávání a poznávání.

                Nikdy bych nechtěl být stejně formální a neupřímný k vám, našim žákům, protože stojím v čele vzdělávací instituce, která založila a zakládá svůj věhlas a dobré jméno především na smysluplném vzdělávání a citlivém utváření lidské osobnosti.  Navíc jsme společně prožili dva mimořádně výjimečné a do nedávna nepředstavitelné školní roky. To vše jen podtrhuje jednu ze základních myšlenek, kterou jsem dříve jako řadový učitel a nyní jako ředitel školy svým žákům vždy zdůrazňoval. Největším štěstím jsou většinou ty nejobyčejnější věci, které můžeme běžně každý den prožívat. Ten čapkovský zázrak krásy všedního dne, všedních událostí, prostých lidských štěstíček či smutků.

                Covid, který nám vzal ty nejobyčejnější věci, nás přesvědčil o tom, jak důležité pro naše životy jsou. Hodiny strávené ve své škole se svými profesory, se svými kamarády, to „úmorné“ učení a „hrůzostrašné“ zkoušení, na které se ovšem paradoxně nejvíce celý život s úsměvem a nostalgií vzpomíná, k tomu bezesporu patří. Naštěstí je pravda vždy někde uprostřed. V protiváze je tu také bohatý studentský život, spousta akcí, večírků, tanečních, plesů, prvních a druhých lásek…

 Ano, spousta těch nejobyčejnějších věcí, které tvoří řetězec života vám, našim žákům, byla odepřena, a to globálně, což je poněkud zneklidňující a skutečně do nedávna nepředstavitelné.

Co vám všem jako ředitel Matičního gymnázia Ostrava přeji do nového školního roku 2021 / 2022? Když teď řeknu, že jen ty samé nejobyčejnější věci, tak již budete vědět, o čem hovořím a jak to myslím – ať jsme, jste, všichni zdraví, ať nemusíme, nemusíte, nosit roušky a můžete se cítit příjemně, když se na vás někdo usměje a vy to budete moci opětovat. Přeji vám plnou třídu přátel, s kterými zažijete to, o čem budete jednou vyprávět svým dětem tak, jak to dělají vaši rodiče, když vzpomínají na svá studentská léta. Přeji vám náročné, přísné, ale spravedlivé učitele, protože jen ti skutečně myslí na to, abyste splnili své sny o tom, čím jednou chcete být. I o tom budete jednou vyprávět svému synovi či dceři, když se jim nebude chtít vstávat nebo se učit na písemnou práci. Přeji vám mnoho obyčejných chvil a věcí, abyste mohli být neobyčejně šťastní a spokojení.

Věřím, že hodně obyčejných věcí, které nám nyní chyběly, nám teď pomohou ještě více si vážit obyčejného dne, ať jich v tomto školním roce prožijeme co nejvíce, nejlépe všechny.

V Ostravě dne 1. 9. 2021

Mgr. Ladislav Vasevič

ředitel MGO