telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V okresním kole prestižní soutěže SOČ (středoškolská odborná činnost) reprezentoval Matiční gymnázium v kategorii Matematika a statistika žák třídy SXA Alexandr Jankov a stejně jako loni zvítězil!

Středoškolská odborná činnost je soutěží talentovaných středoškoláků v řešení odborných problémů. Soutěž má několik kol. Jako první se konalo školní kolo, ve kterém Alex svou práci „Basilejský problém“ obhajoval nejen před porotou složenou z vyučujících matematiky, ale i před staršími spolužáky, a to v rámci odborného Semináře z matematiky. Porota Alexovu práci jednomyslně doporučila k postupu do okresního kola.

Okresní kolo se konalo ve čtvrtek 14. 4. 2016 na SPŠCHG Ostrava. Alex se v něm stejně jako loni umístil na 1. místě. To znamená, že postupuje do krajského kola. Připomeňme, že v minulém ročníku SOČ Alex i v krajském kole zvítězil a v celostátním kole pak obsadil vynikající 6. místo. Přitom jeho cíl pro letošní ročník je jasný: dosáhnout lepšího výsledku než loni. Je to cíl sice vysoký, ale vzhledem k vynikající úrovni práce nikoliv nereálný. Držíme palce, aby se ho podařilo dosáhnout!

Jako „Basilejský problém“ je v odborné literatuře označována úloha sečíst nekonečnou řadu převrácených hodnot druhých mocnin přirozených čísel, tzn. určit součet jedna + čtvrtina + devítina + šestnáctina + atd. Od poloviny 17. století se jednalo o jeden z nejvýznamnějších a nejslavnějších matematických problémů, jehož řešením se téměř sto let bez úspěchu zabývalo mnoho vynikajících matematiků.  Vyřešit se ho podařilo až v roce 1734 slavnému matematikovi Leonhardu Eulerovi, a to s velmi překvapivým výsledkem: uvedený součet je π2/6.

Obsahem Alexovy práce je nalezení vlastního, dosud nikde nepublikovaného řešení Basilejského problému. Jeho postup je jedinečný tím, že nemusí využívat nijak silných matematických prostředků, a že ho lze zobecnit i na součty jiných podobných řad. Alexova práce přitom není jen čistě teoretická, zabývá se v ní i praktickými aplikacemi dosažených výsledků např. v teorii pravděpodobnosti a ve fyzice. Vedle obsahu práce si zaslouží pozornost a pochvalu i její forma. Práce je napsána s využitím typografického softwaru LaTeX a prezentace zhotovena v jeho nástavbě Beamer. Alexova práce je tak profesionální na všech hodnocených úrovních a v tomto kontextu je jeho předsevzetí uspět s ní i v celostátním kole realistické.

Děkujeme za vynikající reprezentaci Matičního gymnázia a přejeme mnoho dalších úspěchů.


ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top