telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V celostátním kole prestižní soutěže SOČ (Středoškolská odborná činnost) vybojoval pro Matiční gymnázium 1. místo v kategorii Matematika a statistika žák třídy SXA Alexandr Jankov se svou prací Basilejský problém.

 

Alex vstupoval do soutěže s jasným cílem, a to dosáhnout lepšího výsledku než v loňském ročníku SOČ, v němž se umístil v celostátním kole na 6. místě. Cesta k naplnění tak vysokého cíle je dlouhá a náročná, vyžaduje bez přehánění celoroční úsilí.

Nejprve je třeba zvolit si téma a na něm samostatně pracovat. Připomeňme, že obsahem Alexovy práce je nalezení vlastního, dosud nikde nepublikovaného řešení Basilejského problému, což znamená určení součtu nekonečné řady převrácených hodnot druhých mocnin přirozených čísel. Rozhodně nejde o nic jednoduchého – od poloviny 17. století se jednalo o jeden z nejvýznamnějších a nejslavnějších matematických problémů, jehož řešením se téměř sto let bez úspěchu zabývalo mnoho vynikajících matematiků.  Vyřešit se ho podařilo až v roce 1734 slavnému matematikovi Leonhardu Eulerovi, a to s velmi překvapivým výsledkem: uvedený součet je π2/6.

Alexovo řešení Basilejského problému je nejen nové, ale i jedinečné tím, že nemusí využívat nijak silných matematických prostředků, a že ho lze zobecnit i na součty jiných podobných řad. Alexova práce přitom není pouze čistě teoretická, ale zabývá se i praktickými aplikacemi dosažených výsledků např. v teorii pravděpodobnosti a ve fyzice. Profesionální úroveň má jak obsah, tak forma Alexovy práce, kterou sepsal s využitím typografického softwaru LaTeX, a prezentaci k obhajobám pak zhotovil v jeho nástavbě Beamer.

Po přibližně půlročním bádání a psaní následuje neméně náročné období obhajování práce. To začalo v březnu ve školním kole, kde Alex svou prací doslova oslnil porotu složenou z vyučujících matematiky Matičního gymnázia. Následovalo dubnové vítězství v okresním kole konaném na SPŠCHG Ostrava a květnové 2. místo v krajském kole na VŠB. Celostátní kolo se pak konalo ve dnech 17. až 19. června 2016 v Hradci Králové. Alex v něm dosáhl svého cíle fenomenálním způsobem, neboť lépe už se umístit nemohl. Vedle ceny za 1. místo obdržel i Cenu rektora Univerzity Hradec Králové a Cenu děkana FJFI ČVUT v Praze. Srdečně blahopřejeme!

Souběžně s náročným studiem (s výbornými výsledky) a prací na SOČ dokázal Alex naši školu vynikajícím způsobem reprezentovat i v dalších soutěžích. O jeho úspěchu v Mezinárodní matematické soutěži Vojtěcha Jarníka jsme na našich stránkách již informovali. Alex dále věnoval hodně úsilí korespondenčním seminářům z fyziky (Fykos – 3. místo v ČR v kategorii 2. ročníků) a z matematiky (PraSe – 24. místo v ČR). Za úspěch lze považovat i Alexovo umístění v krajském kole matematické olympiády, kde se umístil jako úspěšný řešitel na osmém místě, přičemž na prvních osmi místech byly mezi soutěžícími jen velmi malé rozdíly (1. místo 22 bodů, 8. místo 17 bodů).

Děkujeme za dlouhodobou úspěšnou reprezentaci Matičního gymnázia a přejeme mnoho úspěchů do dalších let!

Mgr. Z. Maník



ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top