telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dne 24. listopadu se uskutečnilo v Chebu finále  česko-slovenské dějepisné soutěže gymnázií. Také naše škola měla své zástupce, kteří si už v dubnu prošli náročným krajským kolem a úspěšně postoupili.

Tým ve složení Karolína Boháčová, Simona Andrysíková a Daniel Telecký se neztratil ani ve vypjatém finále, kterého se celkem zúčastnilo 75 nejlepších družstev z České republiky a Slovenska. Letošní téma soutěže pod názvem "Od diktatury k diktatuře" zahrnovalo  období od května 1945 do konce roku 1948. A náročností vysoce přesahovala rámec středoškolského učiva. Otázky připravovali univerzi tní profesoři z obou zemí a některá zadání byla formulována ve slovenštině. Test, který se skládal ze 4 částí otestoval znalosti nejen z oblasti politiky, ale bylo nutné orientovat se i v literatuře, filmu, sportu, či církevních  dějinách. Například znát jméno litoměřického biskupa, spisovatelku Margitu Figulu, či názvy banderovských oddílů. Jistě, bylo třeba mnohé nastudovat. A naši studenti to zvládli skvěle! Ve velké konkureci skončili na výborném 23. místě!!! Kromě rozšířených znalostí, si naši studenti odvezli hlavně cenné zkušenosti a příjemné zážitky z této akce. Soutěžící přijela osobně podpořit ministryně školství paní Kateō ina Valachová. Mezi dalšími hosty byli například publicista Stanislav Motl, astronom Jiří Grygar, lékař Jan Pirk  nebo brankář Dominik Hašek. Atmosféra celé soutěže byla příjemná a organizačně velice nadstandardní. Kromě mnoha knih, které soutěžící dostali, si užili i krátké prohlídky Chebu.
Pro Karolínu a Simonu to asi byla poslední dějepisná soutěž, ve které reprezentovaly naší školu. Děvčata byla osm let oporou všech dějepisných soutěží a pravidelně se umisťovala na stupních vítězů. A přesto, že teď mají maturitní povinnosti, pustily se do této náročné přípravy. Daniel byl už v roce 2015 finalistou Dějepisné olympiády a budeme doufat, že bude mít chuť zúčastnit se dalších dějepisných soutěží.

Děkuji Simoně, Karolíně a Danovi za příkladnou reprezentaci školy a gratuji k vynikajícímu výsledku!


ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top