telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Zajímavou akci v rámci Týdne jazyků představuje dále beseda studentů septimy B s bývalou disidentkou, novinářkou a překladatelkou Petruškou Šustrovou. Uskutečnila se ve čtvrtek 27. 2. 2014 v bývalém domě Librex, začínala přesně v poledne.

Paní Šustrová přijela do Ostravy představit svou nově přeloženou knihu (Krvavé země od Timothyho Snydera – vydáno na podzim 2013). Při této příležitosti jsme jí směli položit několik otázek. Ty směřovaly např. k častému konstatování lidí, kteří zažili komunistický režim u nás, že dříve bylo lépe, ke lhostejnosti lidí našeho státu k veřejnému dění obecně, studenti se ptali také na její názory týkající se školství v dnešní době nebo lustračního zákona v minulosti a dnes (tady je myslím dobré zmínit se o konstatování pí Šustrové, že lustrační zákon je dnes již zbytečný), řeč přišla i na současné poměry na Ukrajině.

Zhruba hodina povídání s touto významnou osobností  byla uvedena představením knih, které již pí Šustrová přeložila z angličtiny či polštiny – většina z nich se nějakým způsobem vztahuje k historii XX. století. Vždy se snaží dle vlastních slov překládat ty historiky, kteří nejen skvěle znají předmět svého studia, ale zároveň umí psát tak, aby to čtenáře zaujalo a bavilo. Takovou knihou je i její nejnovější překlad – amerického Timothyho Snydera považuje za jednoho z nejlepších historiků zabývajících se XX. stoletím a na přebalu knihy je také napsáno, že jde o dílo, jež bychom neměli při seznamování s historií XX. století minout. Monografie se umístila na třetím místě v anketě Kniha roku 2013 (tu vyhlašují každoročně Lidové noviny a výsledky jsou zveřejněny vždy v prosinci hodnoceného roku). O práci na překladu pí Šustrová prohlásila, že šlo jak o velmi radostnou, tak i náročnou etapu jejího života, a to vzhledem ke krutým  událostem, které kniha popisuje – jde o historii Ukrajiny a některých sousedících zemí ve XX. století, o vlivu komunismu a nacismu na dějiny těchto zemí. Název tedy mnohé napovídá…

Organizátorka besedy, pí Jahnová, poté představila také další zajímavé knižní tituly, které by mohly studenty našeho gymnázia zaujmout. Mimo jiné mezi nimi byly i autobiografické Rozpomínky Milana Uhdeho nebo na západ od našich hranic velmi populární dílko Už je opět tady od Timura Vermese o tom, jak  nebezpečný by uměl asi být Adolf Hitler i v dnešní době.

Doufáme, že se s našimi studenty pí Šustrová cítila dobře a že na Ostravu bude v dobrém vzpomínat. Studenty SPB nepochybně setkání s ní obohatilo o neobvyklé a zajímavé názory a poznatky a je pravděpodobné, že historie moderní doby se jim takto snad o něco přiblížila…

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top