telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ve dnech 8. a 9. dubna 2014 se smíšený pěvecký sbor MGO pod vedením Mgr. Zdeny Švrčkové zúčastnil 45. ročníku festivalu gymnaziálních souborů v Otrokovicích, který je prestižní kulturní akcí na Moravě. Čtyřicet tři žáků naší školy reprezentovalo naše gymnázium hned dvakrát – poprvé v rámci dopoledního festivalového vystoupení a dále na slavnostní večerní akademii, obě vystoupení byla nesmírně úspěšná.

Vystoupení proběhla ve velkém sále pro pět set posluchačů, jenž je součástí otrokovického kulturního domu Beseda. Zde jednotlivé soubory vyslechlo nejen mladé publikum - žáci gymnázií a středních škol, ale i čelní představitelé města Otrokovic a Zlína i širokého okolí, zástupci primátorů a školského odboru. Náš pěvecký sbor jako jediný reprezentoval město Ostravu a Moravskoslezský kraj jako takový.

Z úst komentátorů večera zaznělo, že Matiční gymnázium svým dopoledním vystoupením oslnilo publikum a je nejen váženým, čestným (a pravidelným) hostem festivalu, ale i takovým „bonbónkem“ pro posluchače. Naši žáci nezůstali své pověsti nic dlužni – přednesli deset skladeb různých stylů a žánrů s doprovodem klavíru a kytary i a capella, od latinského Per crucem přes lidové písně, skladby Jaromíra Nohavici a černošské spirituály po Wonderwall skupiny Oasis a píseň z muzikálu Mamma Mia s názvem Dancing Queen, při které se sboristé roztančili a následně roztleskali celý sál. Upřímné a radostné ovace tak milých lidí, jako byli ti, kteří seděli v obecenstvu, nás zcela naplnily a vyvolaly i úžas nejmladší členky našeho sboru, žákyně sekundy. Její: „Oni se nesmáli, oni tleskali, a hodně!“ rozveselilo i nás pedagogy.

Naši žáci uspěli díky kvalitnímu hlasovému projevu, ale také díky souhře zpěváků a instrumentalistů, kvalitnímu a náročnému repertoáru a v neposlední řadě díky velkému elánu, neutuchajícímu nadšení a radosti z vystoupení, které se přenášely na publikum.

Po tradiční návštěvě města Zlína a večerní akademii se náš sbor, unaven po celodenním programu, ubytoval v Domově mládeže Střední odborné školy Otrokovice. V dopoledních hodinách následujícího dne se pak vypravil vlakem zpět do Ostravy.

Obě vystoupení komentovala Anna Tabášková (sexta B) a jak její slovo, tak některé dílčí zkoušky během festivalu byly v režii našich žáků, což jim umožnilo plně realizovat vlastní tvořivost a fantazii. Dá se říci, že všichni žáci si oba náročné dny náležitě užili – absolvovali dobrodružnou cestu vlakem, odvedli skvělou práci při vystoupeních, poslechli si soubory dalších gymnázií včetně otrokovického, objevovali krásy rozkvetlého jarního Zlína, v noci cestovali městskou hromadnou dopravou „neznámo kam“ – na ubytování. A také tak jejich pedagogové – snad se do Otrokovic zase vrátíme se stejně báječnými žáky jako letos.

Velké poděkování patří všem žákům, kteří se festivalových vystoupení pěveckého sboru MGO zúčastnili a kteří tak vynikajícím způsobem reprezentovali naše gymnázium. V neposlední řadě děkujeme Mgr. Pavle Rychtarčíkové za pedagogický dozor, pomoc, optimismus a fotografie, jež během festivalu pořídila.

Celou akci zorganizovala a jednotlivé skladby se žáky nacvičila Mgr. Zdena Švrčková.

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top