telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Velmi zajímavým zpestřením předposledního školního týdne byla exkurze „Cesta Sluneční soustavou“, kterou vymyslel a po odborné stránce plně zajistil a připravil Mgr. Adam Hlaváč. Exkurze proběhla ve čtvrtek 19. 6. a zúčastnila se jí třída tercie A pod vedením Mgr. Hlaváče a také vybraní žáci z primy A pod vedením Mgr. Tomáše Fismola a sekundy B pod vedením Mgr. Davida Martináka.

Již od roku 2006 se v Opavě nachází model Sluneční soustavy, který byl vytvořen na základě návrhu studentů Mendelova gymnázia. Jako Slunce posloužila betonová koule o průměru 2,22 m zdobící již mnoho let vodotrysk na Horním náměstí.  Ze skutečného průměru Slunce a průměru koule pak bylo stanoveno měřítko 1:627 000 000, v němž je model Sluneční soustavy vytvořen.

Jednotlivé planety v podobě kovových koulí resp. kuliček na podstavcích jsou rozmístěny na různých místech v Opavě a okolí. Nejvzdálenější Neptun najdeme v centru Stěbořic a trpasličí planetu Pluto (v době vzniku modelu bylo ještě považováno za planetu) před vstupem do arboreta v Novém Dvoře, vzdušnou čarou cca 10 km od modelu Slunce! Součástí modelu jsou také dvě planetky Opavia a Silesia nacházející se v pásu planetek mezi Marsem a Jupiterem.

Naše cesta začala u Slunce a postupně jsme navštívili jednotlivé planety resp. planetky. Během cesty studenti vyplňovali pracovní listy obsahující různé zajímavé úkoly. Měřili průměr Slunce, vyzkoušeli si chůzi „rychlostí světla“, určovali velikosti jednotlivých planet atd. Celou dobu jsme si uvědomovali, jak obrovské jsou vzdálenosti ve vesmíru a jak je člověk vzhledem k těmto vzdálenostem maličký.  Z časových důvodů jsme nešli až na Pluto, ale naše kosmické dobrodružství jsme ukončili u planety Saturn v Opavě-Jaktaři.

Studentům se akce velmi líbila a těšíme se na další ročník vesmírného putování. Možná, že příští rok dojdeme až na Pluto!

Foto z akce Foto z akce Foto z akce

Foto z akce Foto z akce Foto z akce

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top