telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Konec listopadu je v USA ve znamení oslav svátku Díkuvzdání. V tomto školním roce máme díky Nadaci Fulbright na škole asistentku výuky Hannah z New Jersey a protože ji máme moc rádi a chtěli jsem jí trochu vykompenzovat možnost oslavit tento svátek v kruhu rodiny a přátel, uspořádali jsme Díkuvzdání u nás ve škole. A samozřejmě přizvali ke stolu dalších 35 studentů! 
Do vaření či shánění všeho, co bylo potřeba, se zapojil každý a společnými silami jsme dali dohromady úžasnou slavnostní tabuli, na němž se hlavně skvěl pečený desetikilový krocan (velké díky naší školní jídelně za pomoc s pečením - jste nejlepší!), šťouchané brambory s omáčkou, pečené batáty, nádivka, těstoviny se sýrem (mac’n’cheese), kukuřičný chleba s papričkami jalapeno, domácí pečivo, úžasný brokolicový salát, který chutnal i zatvrzelým nejedlíkům brokolice, karotky na másle a bylinkách, krájená zelenina s dipem, zapékaná růžičková kapusta a zelené fazolky, hrášek i kukuřice. Studenti si tak prakticky ověřili, že i pověstná "fastfoodová" americká kuchyně může skýtat spoustu zeleniny a kvalitní jídlo, když se udělá z čerstvých surovin na sporáku :-) A to přesně jsme všichni udělali a v úžasné atmosféře sdíleli své finální produkty s láskou vytvořené. Kdo nevařil, upekl sladkou tečku v podobě brownies, dýňového a jablečného koláče, newyorské legendy “cheesecake” a jiných dobrot.
Mnozí připravovali své pokrmy úplně poprvé a mohli být na sebe právem hrdí. Pro samotnou Hannah bylo tolik jídla připraveného studenty z primárních surovin příjemnou změnou a inspirací k vaření a pečení doma, což je velká změna oproti tomu, na co byla zvyklá v Americe. Po večeři Hannah studenty povzbudila zamyslet se nad tím, za co vlastně “vzdávají dík” oni, za co cítí vděčnost. Krocanovi Patrickovi tak přibylo peří v podobě obrysou rukou našich milých studentů. Kolik prstů, tolik různých vyjádření vděčnosti. Nechyběl ani následný společný čas her, ať už stolních či pohybových, to vše v pohodové atmosféře a různorodé skupině studentů od kvart až po maturanty. O nadšení z akce vypovídá i jejich zpětná vazba, v nichž případné doporučení k organizaci podobné akce v budoucnu zní téměř jednohlasné “bylo to skvělé, hlavně, ať to není naposledy!”
Za organizátorky akce: Mgr. Blanka Mintonová, Mgr. Hana English, Hannah Pontari, B.A.
Akce proběhla v rámci projektu Dny zdraví realizovaného díky finanční podpoře statutárního města Ostravy. 


 

 

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top