telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V rámci týdne jazyků se na naší škole konal workshop se zaměřením na středověk, který si pro nás připravili Mgr. Tomáš Kocourek, Bc. Matěj Medvěd a náš absolvent Marek Vidlička z KHI FF Ostravské univerzity.  
Představili nám středověké odívání, zvláště pak válečné. Popsali z jakých materiálů se tehdejší oblečení vyrábělo. Výklad doplnili o vlastní zkušenosti s výrobou. Žákům pak názorně ukázali, co všechno bylo součástí brnění rytíře a z kolika vrstev se taková výzbroj skládala. Žáci si mohli prohlédnout a vyzkoušet kroužkovou kuklu či helmici nebo si potěžkat válečný meč.
Zároveň v rámci workshopu byly bořeny některé mýty, které se v rámci tohoto období tradují. Názornou ukázkou bylo například prokázáno, že středověký rytíř neměl zásadní problémy s pohybem, vstáváním nebo usednutím na koně a to ani v plné zbroji. K úžasu všech přítomných se dokonce těžkooděnec rozběhl po učebně. Další vyvrácený mýtus se týkal barevnosti ve středověku, tedy  nepravdy o tom, že středověk byl obdobím, kde v oblékání dominovaly jen smutné, depresivní, tedy tmavé barvy. Naopak, na všech dobových ilustracích bylo jasně doloženo, že středověk hýřil barvami, které se nakonec dostaly i na výzbroj rytířů.  
V neposlední řadě pak byly konfrontovány „historické“ filmy se středověkou realitou. 

Zpracoval: Mgr. Rostislav Gromnica, Ph.D. 

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top