telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V prvním březnovém týdnu se uskutečnil již tradiční Týden humanitních předmětů (THP), v jehož průběhu se snažíme studentům nabídnout vzdělávací aktivity, které jdou za hranice školního vzdělávacího plánu a školních lavic, rozšiřují jejich obzory a podněcují je ke kritickému myšlení. V rámci THP jsme pro studenty připravili celkem 74 různých přednášek, dílen, debat a exkurzí, z nichž některých se zúčastnilo více různých tříd a skupin, a tak se celkový počet “akcí” za těchto pět dní dostal ke stovce! Přednášky a workshopy 13 amerických asistentů výuky byly již popsány v samostatném článku https://rb.gy/0vj7e3, stejně jako aktivity spojené s tématy duševního zdraví https://rb.gy/ikxjtw). 
V rámci českého jazyka a literatury se před studenty blýsknul náš absolvent a současný student UPOL Vojta Drahotuský, který studentům přiblížil historii sci-fi a fantasy literatury. Ostatně ta byla tématem i přednášky doktora Jana Černíka z UPOL. Zda-li je Písmo a pravopis trestem či odměnou se dozvěděli žáci díky doc. Haně Srpové z OU. Absolvent MGO a filmový tvůrce Adam Parma pak seznámil zájemce workshopu Tvůrčího psaní se základními pravidly “stavby“ dějové linky a postav, ať už pro filmovou a knižní podobu či divadelní prkna. Současný válečný konflikt se zase promítl do workshopu s názvem Ruská agrese na Ukrajině v české literatuře.
Německá sekce nabídla translatologické semináře či německou filmografii. Ve španělštině si studenti posvítili na Zvukomalebná slova a gesta ve ŠJ a dozvěděli se více o Svatojakubské cestě. Velmi zajímavý workshop nabídl studentům významný český religionista doc. Tomáš Novotný, který v ukázkách z francouzské filmové komedie studentům přiblížil základní principy judaismu.
Dějepis vždy skýtá nepřeberné množství témat, která lze studentům nabídnout jinak než jen výkladem ve třídě. Opět k nám zavítal pan Žídek, pamětník tvrdé totality 50. let, aby studentům toto své těžké životní období přiblížil. Workshop o gulagu byl také zajímavým exkurzem do jinak nepoznané reality. Pátrací hra po centru města dala žákům prakticky zažít město v době 2. svět. války a praktická byla i přednáška o Každodenním životě ve středověku s ukázkami dobového oblečení, zbraní a zbroje.
Za zmínku stojí rozhodně i přednášky a exkurze z oblasti společenských věd a občanské výchovy. Besedy s lidmi z “terénu”, jako například s pracovníky mobilního hospice Ondrášek či organizace Omama (Jak se žije ve vyloučených lokalitách) jsou pokaždé důležitým setkáním s okolní realitou, které si nejsme vždy vědomi. Velký zájem vzbudila  i návštěva okresního soudu, krajského soudu, vědecké knihovny, Archivu města Ostravy či vazební věznice. Někteří se podívali i do Ostravského studia České televize, MAPPA Ostrava či dolu Michal. V DOVu se pak ti mladší žáci seznámili s problematikou fake news a jak je poznat. V rámci THP jsme si také s další absolventkou MGO Katkou Václavíkovou zkusili založit firmu (Podnikatelem na zkoušku), abychom zjistili, co takové rozhodnutí obnáší. Workshopy na VŠB pak pomohly rozklíčovat důležitý posun od dobrého záměru k tomu podnikatelskému. Jak na daňové přiznání se naučili studenti semináře Finanční gramotnost. 
Umění je ovšem také nedílnou součástí života člověka, a proto bylo součástí i THP. Divadlo bylo velkým tématem hned v několika školních aktivitách, ať už v návštěvách hereckého i technického zákulisí NDM, workshopu v Ateliéru NDM a také besedách s herci. Program v anglickém jazyce nabídl nejen Městský ateliér prostorového plánování a architektury (MAPPA), ale také tradičně i galerie PLATO - program o (ne)lidskosti. Milovníci hudby se “vyřádili” ve školním hudebním klubu na hudebním workshopu a milovníci výtvarného umění zase navštívili interaktivní výstavu Malý princ Elišky Podzimkové v nedaleké galerii.
Do úplně jiného světa nás vzal i cestovatel T. Kubeš, který studentům obrazovým materiálem a hlavně zajímavým povídáním přiblížil, jak se dnes vypadá Černobyl a jak se žije v Tanzánii. 
Týden humanitních předmětů by se neuskutečnil bez nadšených vyučujících, kteří všechny tyto skvělé aktivity pro žáky připravili, za což jim patří obrovský dík. 

 

Zpracovala Mgr. Blanka Mintonová

 
ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top