telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V polovině listopadu se žáci MGO již podruhé vydali do Berlína na tamní modelové zasedání OSN známé pod zkratkou BerMUN. Akci za podpory nadace Friedricha Eberta pořádá prestižní škola J. F. Kennedyho určená primárně pro potomky Američanů žijících v německé metropoli a okolí. V Berlíně se sešlo na 600 účastníků z více než 25 zemí světa, od USA, přes Čínu a Bahrajn, až po Bermudy.
Samotná konference spočívá v co nejpřesnějším simulování zasedání OSN, kde se žáci jednotlivých škol stávají delegáty přidělené země, každý v jiném výboru nebo orgánu. Matiční gymnázium se tak na čtyři dny ujalo rolí delegátů Demokratické republiky Kongo, a to ve složení Filip Hon, Libor Šneider a Ondřej Nečas. Ondřej Číž a Jan Vlček se zabývali historickou situací v roce 1991 a tutéž zemi zastupovali pod tehdy používaným názvem Zaire a František Malý působil v rámci organizačního týmu na pozici místopředsedy zvláštní konference.
Tématem propojujícím letos projednávané body agendy byl „Udržitelný rozvoj v kapitalistickém světě“ nabývající konkrétních podob mimo jiné v otázkách snižování průmyslového znečištění, ochrany práv zaměstnanců nebo boje s konzumerismem. Studenti v rámci jednání měli za úkol připravit a schválit ke každému z bodů agendy rezoluci tak, aby zastupované zemi co nejvíce vyhovovala. Kromě bouřlivých debat program zahrnoval i návštěvy řady zajímavých hostů včetně bývalého německého prezidenta a ředitele Mezinárodního měnového fondu Horsta Köhlera nebo vrchního tajemníka Spolkového kancléřství Jörga Kukiese.
Účastí si členové výpravy přímo vyzkoušeli fungování OSN a důležitost nalezení kompromisu mezi zapojenými zeměmi. Na akci násobně větší než její české obdoby bylo potřeba být v anglicky vedených jednáních mnohem průbojnější, ale jako vždy se ještě důležitější než úspěch v jednání ukázala nově navázaná přátelství se studenty z různých koutů světa. Děkujeme paní Pastrňákové a paní Borůvkové, že nás do Berlína doprovázely, a umožnily tak další velice úspěšné působení MGO na zahraniční scéně.
František Malý, OKTB

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top