telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ve středu dne 7. června 2023 navštívili žáky Matičního gymnázia Ostrava členové Výboru pro vzdělání, kulturu, mládež a tělovýchovu a živě se zajímali především o odborné vzdělávání žáků gymnázia. Vzhledem k časově přesně vymezenému harmonogramu návštěvy bylo nakonec rozhodnuto nabídnout poslancům, členům výboru, „ochutnávku“ toho nejzajímavějšího, čím momentálně žáci ve svých předmětech žijí. A vzhledem k tomu, že naši žáci v mnoha předmětech a projektech pracují na mezinárodní úrovni, byly ukázky prezentovány ve dvou jazycích, v češtině a v dnes již základním jazyce mezinárodní vědy, a tou je angličtina.

Koncept prezentace byl postaven tak, aby především sami žáci mohli svým osobním vkladem přispět do celospolečenské diskuze o tom, zda je v českém vzdělávacím systému místo pro všeobecné víceleté gymnaziální vzdělávání. Nebylo pro naše žáky nijak obtížné přesvědčit poslance o smysluplnosti této vzdělávací nabídky. Příležitost rozvoje nadaných žáků pod vedením odborně zasvěcených pedagogů je velkou nadějí nejen pro žáky samotné, ale pro celou společnost. Nadání, talent je komodita nesmírně výjimečná, křehká, a je nutno s ní pracovat stejně citlivě, jako s individualitou těch, kteří mají přístup ke vzdělání ztížen ať už speciálními vývojovými poruchami, či například bariérami sociálními. Zde již systém podpůrných opatření, které garantuje stát, funguje velmi dobře. Na talentované se však stále často zapomíná, či dokonce je jejich vývoj ohrožen tím, že na typech škol, kde je jejich růst zajištěn, chybí místa nebo prostředky. Stačila například prezentace žákyně Barbory Novotné z Kvarty B, která před několika dny zvítězila v ústředním, tedy národním kole Olympiády ve francouzském jazyce. Tam, kde vrstevníci přemýšlejí o tom, čemu se o oblasti studia budou dále věnovat, naše žačka již patří k nejlepším v České republice a na další školní rok odchází studovat francouzský jazyk přímo do Francie.

Členové delegace velmi pozitivně zhodnotili odbornou a jazykovou úroveň žáků MGO, poděkovali jim za dosahované výsledky ve vzdělávání a za jejich zájem o studium. Poděkovali také pedagogům MGO za jejich odborný vklad, metodické vedení a profesionalitu, se kterou se svým žáků věnují.

Ve vzdělávání jde vždy o vztah dvou proměnných – žáka a učitele, zájmem státu pak je vytvořit pro tento vztah harmonické a funkční prostředí.

Mgr. Ladislav Vasevič

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top