telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V září proběhne již jedenácté zasedání Českého modelu amerického kongresu, které se koná v Plzni pod záštitou Ministerstva zahraničí ČR a Velvyslanectví USA. Tentokrát i za účasti studentů MGO: Ondřej Číž, Dominik Kalouda a František Malý uspěli v registraci se svými motivačními dopisy a byli vybráni, aby se ujali funkcí amerických senátorů a poslanců. Do pětidenního jednání o široké paletě témat ale kromě ostatních zákonodárců zasáhnou i novináři přítomní na každém kroku a lobbisté prosazující cíle neziskových organizací, velkých firem a odborových organizací. Naši studenti se nyní připravují na jednotlivé body jednání zahrnující americkou energetiku, vesmírnou těžbu nebo autorská práva a věří, že blížící se zasedání naplní jejich očekávání.

František Malý, SXB

Letos poprvé byla našim studentům nabídnuta účast v literární a výtvarné soutěži Památníku Terezín, která se tematicky vztahuje k období druhé světové války a holocaustu a jejíž cílem je rozvíjet jak znalosti historické, tak také kreativitu a humanistické postoje. Vyhlášené téma pro letošní ročník bylo velmi aktuální "Když je třeba pomoci..." Do soutěže v sekci literární  přispěla velmi silným příběhem pod názvem "Anna" studentka kvarty B Julie Mikulová. Už po přečtení její práce jsem musela smeknout, s jakou historickou přesností, literární lehkostí a hlavně empatií Julie vystihla dobu Protektorátu, jeho začátek, postupující změny i závěr, který zasadila přímo do tábora Terezín (viz příloha).Práce Julie Mikulové zaujala porotu natolik, že ve své kategorii obdržela mimořádnou cenu Dr. Erika Poláka, bývalého vězně židovského ghetta a významného historka Památníku Terezín. 7. září se Julie zúčastní slavnostního předání ocenění přímo v Památníku Terezín. 

Milá Julie, srdečně blahopřejeme k úžasnému úspěchu a děkujeme za skvělou reprezentaci školy. 

Jana Bittová 

 

Timeless and Other Stories je sbírka anglických příběhů vhodná pro čtenáře různých věkových kategorií i úrovní angličtiny (A2+ - C1). Studenti sami psali, ilustrovali, dělali grafiku, promo, stálo nás to spousty času, občas i nějaký ten pot a slzy, výsledek teď můžete posoudit sami.

 

 

Objednávka paperbacku:

Chcete-li si knihu objednat v papírové podobě, napište prosím email na  Tato e-mailová adresa je chráněna před spamboty. Pro její zobrazení musíte mít povolen Javascript.. Kniha je nevýdělečným počinem skupiny studentů, nabízíme ji zdarma, uvítáme však dobrovolný příspěvek Unii studentů a přátel školy, na jejíž náklady výtisk vznikl.

Vyzvednout si ji můžete přímo na Matičním gymnáziu, na Dr. Šmerala 2565/25 v Ostravě,v pracovním týdnu v dopoledních hodinách, případně po dohodě.

První živá dějepisná školní akce po korona-pauze nás vytáhla od počítačů rovnou na běžecký okruh v Komenského sadech. Zde se totiž ve dnech 20. až 23. května uskutečnil benefiční Běh pro Paměť národa. Letošní ročník jak běžecky, tak finančně podpořili studenti kvarty A a kvarty B, kteří přijali výzvu a postavili se na start, aby na symbolickém okuhu 1 km podpořili organizaci zabývající se uchováváním vzpomínek pamětníků 20.století. A právě příspěvky ve formě startovného pomohou pokrýt náklady na natáčení videí. Za kvartu B ve čtvrtek odpoledně s lehkostí, úsměvem a za podpory svých kamarádů běželi Agáta Krstovská a Štěpán Piatkovský, za kterými s velkou časovou ztrátou, ale živa doběhla i Jana Bittová. Páteční odpoledne zase patřilo 4 běžcům z kvarty A a to jmenovitě Filipovi Zvalenému,  Lukáši Balcarovi, Jakubu Kašovi a Šimonu Vavrečkovi.Tento tým trhal běžecké rekordy podpořen velkou skupinou fanoušků i jejich psích miláčků. Naší poslední reprezentantkou školy byla paní profesorka Ivana Fuxová, která jako zkušená běžkyně přijala dokonce výzvu 5 km trati. Jsem velmi ráda, že jsme se letos zapojili, že akce vyšla navzdory stále trvajícím omezením i nejistému počasí, a že jsme aspoň málem přispěli projektu, který má veliký smysl a my ho můžeme využívat ve výuce dějepisu. Děkuji studentům a příští rok zase! 

Jana Bittová 

 

 

Pro všechny talentované středoškoláky, kteří mají blízko k vědě a rádi by s Akademií věd České republiky (AV ČR) navázali spolupráci, pořádá AV ČR roční vědecké stáže. Více informací naleznete zde: https://www.otevrenaveda.cz/cs/staze-pro-studenty/.

Podkategorie

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top