telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

     Dne 20. 11. 2023 se na Matičním gymnáziu Ostrava uskutečnila Česká lingvistická olympiáda. Této olympiády se zúčastnilo 21 studentů vyššího a 9 studentů nižšího gymnázia. Oficiálně je ale olympiáda určena pro studenty středních škol. I přes to, že jsme věděly, že se náš výsledek nebude počítat, rozhodly jsme se zúčastnit a nabrat nové vědomosti do příštích let. Setkaly jsme se zde se zajímavými úlohami. Například jsme měly několik vět v neznámém jazyce, u kterých byl jejich český překlad. Následně jsme podle toho měly přeložit několik dalších vět. Tato olympiáda byla zajímavá v tom, že jsme musely zapojit logické i kreativní myšlení zároveň. Všem doporučujeme se této olympiády zúčastnit, přineslo nám to cenné zkušenosti.
1.místo ve školním kole České lingvistické olympiády obsadila Nora Křůmalová z oktávy B, 2. místo František Malý z oktávy B a třetí místo získal Dušan Žiak ze septimy B.
Olympiáda v českém jazyce je celostátní soutěž pro studenty základních a středních škol. Na naší škole proběhla dne 1. 12. 2023. Částečně jsme věděly, co očekávat, ale některá cvičení nás zaskočila. Olympiáda byla složena ze dvou částí, a to z gramatické části a slohové práce. Gramatická část pro nás byla o něco složitější. Některé otázky byly nesrozumitelné a nevěděly jsme, jak formulovat odpověď. Slohová práce nás bavila o hodně víc, protože jsme měly volnější ruku. Na závěr bychom chtěly poděkovat paní profesorce Švrčkové, která nás na olympiádu skvěle připravila, a spolu s ní i paní profesorce Pastrňákové za organizaci.
1.místo v I. kategorii Olympiády v českém jazyce patří Julii Děrgelové z kvarty A, 2. místo Štěpánce Nyklové z kvarty B a třetí místo Václavu Šindelářovi z kvarty B. Ve II. kategorii získala první místo Marcela Macko ze 3. A, 2. místo Aneta Moškořová ze sexty A a třetí a čtvrté místo obsadili se shodným počtem bodů Lukáš Cielecký z kvinty B a Michaela Kubesová z 1. A.
Zpracovaly: Karolína Poštulková, Julie Děrgelová, Nela Keprtová, Lucie Krátká, Sofie Elisabeth Rundová, Anna Honusová, Karolína Daňková a Agáta Kaczmarzová, kvarta A

Srdečně vás zveme na tradiční vánoční koncert studentů MGO

Poslední listopadový den proběhly na naší škole Příběhy bezpráví, které mají žáky seznámit s různými podobami totality. Letošní ročník  pod názvem "Závadová mládež" vztahující se k 80. letům jsme zahájili projekcí filmu "Chceme dýchat", který nás zavedl do Teplic 80.let, kolébky čs. punku a také města, kde mladí lidé, téměř jako jediní v tehdejším Československu, protestovali už v listopadu 1989 za lepší životní prostředí. Vrcholem Příběhů bezpráví však bylo setkání s pamětníkem, který nás ve svých vzpomínkách provedl 80. léty v Ostravě . Pozvání přijal pan Jan Král (roč. 1967),  signatář Charty 77, člověk působící v disentu a především mladý člověk, který se neztotožňoval s tehdejším režimem, za což byl mnohokrát vyslýchán na StB. Jan Král nám velmi živě vylíčil dobu před Listopadem, co vše zažíval mladý člověk, který "jen" chtěl žít svobodně - číst knihy dle vlastního výběru, poslouchat svou hudbu, či potkávat bez překážek své přátele, vyjadřovat své názory a nelhat. Ve vyprávění nám přiblížil nejen atmosféru v předlistopadové Ostravě, ale vzpomněl osobnosti disentu, se kterými se potkával na akcích, ať to byli Ivan Martin Jirous, Karel Schwarzenberg, Petr Cibulka nebo paní Dolores Šavrdová. Bonusem a skvělým doplňkem besedy byly dobové prameny jako ukázky ze samizdatového vydání časopisů a novin, předvolání k výslechu na StB nebo fotografie ze zakázaných koncertů. Nejen za sebe, ale především z reakcí studentů potvrzuji, že beseda byla velmi zajímavá. 

Text a foto: Jana Bittová 

Konec listopadu je v USA ve znamení oslav svátku Díkuvzdání. V tomto školním roce máme díky Nadaci Fulbright na škole asistentku výuky Hannah z New Jersey a protože ji máme moc rádi a chtěli jsem jí trochu vykompenzovat možnost oslavit tento svátek v kruhu rodiny a přátel, uspořádali jsme Díkuvzdání u nás ve škole. A samozřejmě přizvali ke stolu dalších 35 studentů! 
Do vaření či shánění všeho, co bylo potřeba, se zapojil každý a společnými silami jsme dali dohromady úžasnou slavnostní tabuli, na němž se hlavně skvěl pečený desetikilový krocan (velké díky naší školní jídelně za pomoc s pečením - jste nejlepší!), šťouchané brambory s omáčkou, pečené batáty, nádivka, těstoviny se sýrem (mac’n’cheese), kukuřičný chleba s papričkami jalapeno, domácí pečivo, úžasný brokolicový salát, který chutnal i zatvrzelým nejedlíkům brokolice, karotky na másle a bylinkách, krájená zelenina s dipem, zapékaná růžičková kapusta a zelené fazolky, hrášek i kukuřice. Studenti si tak prakticky ověřili, že i pověstná "fastfoodová" americká kuchyně může skýtat spoustu zeleniny a kvalitní jídlo, když se udělá z čerstvých surovin na sporáku :-) A to přesně jsme všichni udělali a v úžasné atmosféře sdíleli své finální produkty s láskou vytvořené. Kdo nevařil, upekl sladkou tečku v podobě brownies, dýňového a jablečného koláče, newyorské legendy “cheesecake” a jiných dobrot.
Mnozí připravovali své pokrmy úplně poprvé a mohli být na sebe právem hrdí. Pro samotnou Hannah bylo tolik jídla připraveného studenty z primárních surovin příjemnou změnou a inspirací k vaření a pečení doma, což je velká změna oproti tomu, na co byla zvyklá v Americe. Po večeři Hannah studenty povzbudila zamyslet se nad tím, za co vlastně “vzdávají dík” oni, za co cítí vděčnost. Krocanovi Patrickovi tak přibylo peří v podobě obrysou rukou našich milých studentů. Kolik prstů, tolik různých vyjádření vděčnosti. Nechyběl ani následný společný čas her, ať už stolních či pohybových, to vše v pohodové atmosféře a různorodé skupině studentů od kvart až po maturanty. O nadšení z akce vypovídá i jejich zpětná vazba, v nichž případné doporučení k organizaci podobné akce v budoucnu zní téměř jednohlasné “bylo to skvělé, hlavně, ať to není naposledy!”
Za organizátorky akce: Mgr. Blanka Mintonová, Mgr. Hana English, Hannah Pontari, B.A.
Akce proběhla v rámci projektu Dny zdraví realizovaného díky finanční podpoře statutárního města Ostravy. 


 

 

Máme za sebou týden věd roku 2023. Mezi vědní obory, kromě těch klasických přírodních, řadíme také ekonomii, vědu zabývající se ekonomikou. Naši žáci se rozhodli, že v průběhu tohoto týdne prozkoumají prostory a přiučí se nové informace o organizaci hrající hlavní roli v naši tuzemské ekonomice, České národní bance. Naše škola se zúčastnila expozice nesoucí název Lidé a peníze, nacházející se přímo v ústřední budově ČNB. Výstava je vytvořena v trezoru, do kterého se vchází dveřmi o hmotnosti 32 tun, který najdeme ve druhém podzemním podlaží. Ihned po vstupu si nelze nepovšimnout obrovské zlaté mince, která, jak se můžeme později dozvědět, váží 130 kilogramu a byla vyhotovena k 100. výročí vzniku Československa. Dalším významným atributem jsou bezpochyby bezpečnostní schránky, které se v různých podobách nacházejí téměř po celém trezoru. Zaujmout by vás také mohla část expozice vysvětlující vývoj peněz, společně s finančním trhem, od jejich počátku až po současnost. Můžete se dozvědět, čím lidé platili v pravěku, co za měnu platilo v dobách slavné Marie Terezie nebo, že proslulý amerických dolar je potomkem našeho Jáchymovského tolaru a mnoho dalšího. A na závěr této informačně vyčerpávající prohlídky máte možnost si potěžkat několik cihel z různých materiálů, včetně opravdového zlata, a zjistit jak fyzicky náročné by bylo bylo platit ryzím zlatem.

Julie Petra Svatošová, OKTA

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top