telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Absolventi MGO sice berou útokem vysoké školy po celé republice, přesto nás ale těší, že se vždy rádi vracejí a k Ostravě se hrdě hlásí. Poslední školní den tohoto kalendářního roku zahraje se svými kapelami na vánoční studentské party několik studentů a absolventů Matičního gymnázia napříč mnoha ročníky a nepřímo tak navážou na dopolední Vánoční koncert v kostele Dona Bosca.

https://www.facebook.com/events/411939325620148/

Lístky v předprodeji u Jana Honeisera /SXB/ za pouhých 60Kč.

Ať už se na to díváte z jakéhokoliv úhlu pohledu, je nutno uznat, že Ostrava plodí dobré muzikanty. Ti se pak většinou rozutečou do světa, kde sbírají zkušenosti a hrají i pro jiné publikum, vždycky se ale rádi vracejí, bo doma je prostě doma. A přesně jeden takový hudební návrat si uspořádali studenti ostravských gymnázií, zejména našeho gymnázia a Gymnázia Hladnov. Přizvali si současné ostravské kolegy, zabalili akci do předvánočního kabátu a s podtitulem Happy B-Day Jesus ji na vás vypálí 19. prosince v klubu Marley na Černé louce.

 

Z největší dálky přijede kapela Sirotčinec, která stabilně působí v Praze. Vznikla sloučením alternativního ostravského křídla s pražským teenage-punkovým triem a výsledek tak má v sobě jak hudební vyzrálost a nadhled, tak i strhující vlnu energie a nekompromisní pařby. Na otázku, o čem hrají, odpovídají, že „o všem, co nás se*e – což můžete být právě vy!“ V září jim vyšla první deska s názvem Obyvatelé hotelu Já a hned se dočkala velmi kladných ohlasů. Muzikanti zahráli například na festivalu uměleckých vysokých škol Zlomvaz v divadle DISK na půdě pražské DAMU nebo v Divadle Viola v rámci Noci divadel 2014. Album pokřtily Bára Hrzánová a Aneta Langerová, pochválily neotřelé české texty a promyšlenou muziku a popřály Sirotčinci hodně úspěchů v další tvorbě.

 

Druhým hostem je uskupení Šamanovo zboží, které se za několik let fungování postupně celé přesunulo z Ostravy do Brna, tak jak tam postupně jeho členové odcházeli studovat. Když je redaktor Moravskoslezského deníku poprosil, aby se žánrově někam zařadili, zvolili po delším uvažování škatulku „hudba“. I tak se dá popsat koncepční, hudebně-matematické uvažování Šamanova zboží. Roztáhlou psychedelii záhy vystřídá nátěr v nevypočitatelném lichém metru, riffy z rockových učebnic nebo taky dětsky naivní znělky. Momentálně pracují na nahrávání koncepční desky Příběh kuřete, „rockové opery o životě a smrti jednoho žlutého ptáčka.“ Kuře bude tvořit většinu repertoáru, který zahrají v Marleyi.

 

Jeden z prvních koncertů si na akci zahraje Sylvos, projekt tria renomovaných ostravských umělců, kteří se v letošním roce rozhodli propojit psychedelickou hudbu s videoprojekcemi a znázorňovat tak pocity a představy, zachycovat zvukové barvy, plochy, vrstvy. Trio hraje ve složení Martin Dytko (Sothein), Tomáš Rossi (Vladivojna la Chia, Úspěch aj.) a David Pacult, VJ a videomapper. Své první vystoupení zahraje Sylvos v Divadle loutek v Ostravě, v Marleyi si pak vyzkoušejí rozdíl mezi divadlem a klubovou scénou.

 

Čtvrtá vystupující kapela je čistě osravská a středoškolská, tedy ta, která se pravděpodobně teprve časem rozuteče a do Ostravy se bude vracet zase za několik let. Říkají si Krackhouse Family a hrají funk a staré vypalovačky ve stylu Kool & The Gang, Doobie Brothers a dalších. To vše s dobře posazenou rytmikou a krásnými zpěvačkami, které vás svým pěveckým talentem zaručeně roztančí, občas taky ale posadí na zadek.

 

Velkolepá studentská party bude doplněna dalším programem, mimo jiné fire-show a afterparty s DJem, která by se měla protáhnout až do ranních hodin. Celou akci si studenti organizují sami, předprodávají lístky přímo na školách a informují o detailech hlavně po Facebooku, zkrátka to dělají mladě a svěže. Rádi by tak spojili několik generací ostravských středoškoláků a přivedli je pod jednu střechu, aby porovnali, co se kde naučili, než se zase rozjedou zpátky do různých koutů republiky.

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top