telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

 

Další úspěch MGO v měřítku globalizovaného světa

Zdroj obrázku: wikimedia commons

S postupující integrací čínské kultury do stylu života západní společnosti a především v souvislosti s doslova raketovou dynamikou růstu čínské ekonomiky se čínský jazyk dostává do hledáčku pozornosti středoškolských a vysokoškolských studentů na celém světě. Matiční gymnázium patří k několika málo středoevropským středním školám, které tento trend nejen zaregistrovaly, ale především aktivně a koncepčně včlenily do své odborné nabídky. Ve spolupráci s Konfuciovou akademií již po řadu let nabízíme našim studentům jazykové kroužky čínštiny. Konfuciova akademie  je součástí Univerzity Palackého v Olomouci, a tím se našim studentům pootevírají dveře nejen k nesmírně zajímavým a perspektivním studijním oborům této vysoké školy, ale především  je zde otevřena cesta k možnostem, které dnes nabízí pro mladé, vzdělané odborníky z celého světa samotná Čína.  Pod vedením zkušené lektorky se naši studenti již čtvrtým rokem nejen učí psát čínské znaky a vyslovovat složité čínské fráze, ale seznamují se i s taji čínské kultury.

 

Před dvěma roky se uskutečnila první zcela ojedinělá akce – skupina šesti studentů Matičního gymnázia se účastnila letního kempu pořádaného Pekingskou univerzitou a sponzorovaného čínskou vládou. Studenti zde nejen navštěvovali různé vzdělávací kurzy, ale podnikli i výlety k Velké čínské zdi a do Zakázaného města. Tato možnost byla nabídnuta jen několika čínským partnerům v oblasti vzdělávání a Matiční gymnázium ji považovalo za mimořádné ocenění naši odborné vzdělávací strategie.

Ve školním roce 2015/2016 je úspěch studentů MGO, kteří se věnují studiu čínského jazyka, ještě markantnější. Lektorkou čínštiny byly vybrány dvě studentky, Pavla Václavíková, Silvie Anna Hasalíková, které společně s doprovodem jedné pedagožky MGO, Mgr. J. Halfarové, odjedou v říjnu na desetidenní cestu do jižních provincií Číny. Studenti se zúčastní znalostní mezinárodní soutěže o Číně a procestují méně známé oblasti této exotické země. Cesta je zcela hrazena čínskou stranou a jde o velmi prestižní ohodnocení práce a odborné úrovně našich studentek.

Je potřeba zdůraznit, že jazykových kroužků čínštiny organizovaných Matičním gymnáziem se zúčastnilo téměř již padesát studentů. Tato velká základna nadšenců čínské kultury do budoucna přispěje k otevření volitelného semináře čínštiny v rámci vzdělávacího programu školy. Zároveň se někteří pokročilí studenti budou připravovat na mezinárodní zkoušku v čínštině.

Zdá se, že budoucnost čínštiny na Matičním gymnáziu je velmi slibná.

Budoucnost  studentů MGO v globalizovaném světě 21. století je pak nesmírně nadějná.

Autorem článku je Mgr. Tomáš Pek – garant programu čínštiny na MGO

Fotografie z letošního zářiového workshopu pořádaného Konfuciovou akademií na MGO

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top