telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dne 21. října 2015 se na Matičním gymnáziu konala recitační soutěž studentů této školy. Zástupci z jednotlivých tříd byli pečlivě vybráni kantory českého jazyka. Všichni se společně sešli se před první vyučovací hodinou v hojném počtu (29 vystupujících) v učebně kvinty B. Úvodní motivační řeč pronesl v příjemné a kreativní atmosféře Mgr. Rostislav Gromnica. Následovala předem připravená vystoupení jednotlivých studentů, jejichž spektrum bylo vskutku široké – od primánů až po letošní septimány.

V průběhu soutěže zazněly nejrůznější básně českých, ale i cizích autorů (např. P. Šruta, E. A. Poa), mezi dnešními studenty jsou však stále nejoblíbenější klasické verše Jaroslava Seiferta a Karla Jaromíra Erbena. Opomenout nesmíme ani povedená vystoupení s úryvky z prózy v případě Emy Kočířové nebo Karoliny Schwarzové (Saturnin). Tříčlenná komise, složená z erudovaných pedagogů a milovníků poezie Mgr. Gromnici, Mgr. Horákové, PhDr. Fuxové, si s radostí vyslechla smyslům lahodící poezii.

Litý boj o umístění na stupních vítězů a zisk hodnotných cen z vybraných perel české poezie tentokrát nerozhodovaly tolik zkušenosti, soutěž přinesla milá překvapení. V kategorii nižšího gymnázia se tak vítězkou stala již zmíněná Ema Kočířová ze sekundy B, která všechny pobavila svým přednesem textu nazvaného Přímačky (autor neznámý). Druhé místo získala její spolužačka Ester Pelikánová. O příjemné překvapení se do třetice postarala reprezentantka třídy tercie A – Klára Kubenková, která si do soutěže vybrala léty prověřenou bajku J. de La Fontaina – Vlk a jehně.

Ani v rámci kategorie vyššího gymnázia se nejednalo v žádném případě o jednoznačnou záležitost. Kvalitně připravené a již řadou soutěží ostřílené studentky sice nakonec obsadily první pozice, nicméně v letošním ročníku měli novou silnou konkurenci. Svým procítěným přednesem a téměř dokonalou dikcí vystupující této kategorie strhli nejen přitakávající publikum, ale především porotu.

Po vystoupení jednotlivých studentů si porota vyžádala přestávku pro zhodnocení předvedených vystoupení. Čas vymezený soutěži se nám však krátil a úkol to byl nesnadný a nevděčný. Vybrat z řady fantastických výkonů tři nejlepší. Zamyšlením zkrabatělá čela kantorů orosil pot, následovala řada škrtů, argumentů a protiargumentů, ale nakonec došlo ke shodě.

Po nervy drásající pauze se všichni účastníci recitační soutěže zúčastnili slavnostního vyhlašování vítězů. První místo v kategorii vyššího gymnázia po famózním a procítěném výkonu získala studentka třídy septimy B Sára Wranová. Druhé místo získala loňská vítězka v nižší kategorii – Tereza Krejčová z kvinty B s humorně laděným textem Pizza od Jana Šobra a Tomáše Belka. Pomyslnou bronzovou medaili získala tentokrát Kozáková Adéla za přednes a ztvárnění textu ze Stopařova průvodce po galaxii od Douglase Adamse.

Ceny byly předány, vítězky se dojetím téměř neubránily slzám a my se již těšíme na další nezapomenutelný zážitek s našimi studenty ve společnosti krásné poezie.

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top