telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Nahlédnutí do práce literárního badatele

(přednáška doc. Ivy Málkové v rámci Týdne jazyků)

Středeční program Týdne jazyků byl obohacen v brzkých hodinách dopoledne přednáškou doc. Ivy Málkové z Katedry české literatury a literární vědy OUNI.

Tentokrát se zaměřila na práci literárního badatele. Účastníci přednášky se postupně dozvídali, jak napínavé bylo dostat se k literární pozůstalosti Viléma Závady, jak poté vypadala práce na této pozůstalosti, co vše bylo třeba udělat, aby se sousloví „nezpracovaná pozůstalost“ změnilo v daleko přijatelnější „zpracovanou pozůstalost“. Ukázkami literární pozůstalosti jsme se pak dostali i k osobnosti Františka Hrubína. Díla obou významných českých básníků totiž paní docentka zpracovávala.

 

Všichni jsme měli možnost si uvědomit, kolik hodin práce se za každou větou odborné monografie o Závadovi či Hrubínovi, jež pí doc. Málková napsala, skrývá. Přitom – stejně jako loni – i letos paní docentka svou dobrou náladou a zajímavými detaily přesvědčila účastníky, že nejde o žádnou nudu, naopak mnohdy činnost badatele připomíná činnost detektivní kanceláře.

Zajímavé bylo i nahlédnutí do samotné pozůstalosti V. Závady a o něco později i Františka Hrubína, z nichž jsme měli možnost sledovat naskenované materiály a četli jsme si některé dokumenty, jež pomohly k objasnění určitých životních etap obou básníků.

Zajímavou „tečkou“ za celým tím rozsáhlým kusem práce bylo jmenování a přiblížení nejplatnějších spolupracovníků přednášející. A nešlo vždy jen o vědce, vsuvku velmi užitečnou pro lepší představu o práci v badatelnách archívu učinila např. o dvou ženách, archivářkách, které jí ve velké míře vstup do literární historie ulehčily.

Přednáška měla mezi našimi studenty výborný ohlas a my jen doufáme, že i příště bude paní docentka ochotná přijít mezi nás s dalšími zajímavými tématy a náměty.

Příchod gangsterů

(přednáška Mgr. Libora Magdoně o současné slovenské literatuře)

I vystoupení Mgr. Libora Magdoně se ve středu odpoledne setkalo s pozitivním ohlasem. Přes akční název jsme se podívali jeho prostřednictvím na blízké Slovensko (a ne do Itálie, jak by se mohlo zdát), konkrétně jsme nahlédli na současnou slovenskou literaturu, ač vlastně ne zdaleka jen na tu současnou. Tedy do krajiny, kterou pan Magdoň hodnotil jako „divoký východ“, kde se „dějí věci…“ .

Věci se děly i v učebně fyziky, kde se přednáška konala. Někteří studenti v sobě objevili „bojového“ ducha, (většina se z počátku trochu ostýchala se nějak projevit), všichni společně jsme objevili několik zajímavých knih, které stojí za to si ze slovenské literatury přečíst, byly nám předvedeny komiksové příhody populárního (ale pouze v literatuře působícího) slovenského detektiva Rogera Krowiaka a hlavně - i tady bylo zřetelně vidět, že pana Magdoně to, o čem vypráví, velmi baví. Díky tomu se totiž dobře bavili i posluchači.

Žáci mohli navíc sledovat i zajímavé dobové fotografie spisovatelů i politiků Slovenska, přičemž materiály obrazové pomáhaly tvořit otázky, na které se pak snažili posluchači odpovídat. Mozkové závity si při této přednášce opravdu libovaly, člověk měl stále o čem přemýšlet.

Je škoda, že jsme se od Slovenska „odtrhli“ natolik, že o něm dost málo víme. Tato přednáška to pomohla – alespoň do určité míry – na našem gymnáziu napravit.

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top