telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dne 12. listopadu se třídy KVIA, KVIB, 2.A spolu s paní profesorkou Tesařovou a s ostatními vyučujícími zeměpisu vydali na vzdělávací akci Den GIS. Pokud jste stejně jako já nevěděli, co to je, tak se nebojte, nám to taky museli vysvětlovat. 
Den jsme začali v 8:50 před prodejnou PENNY, aby si studenti mohli před vyčerpávajícím zeměpisným půldnem dokoupit něco k snědku. Následně se všichni studenti vydali směrem k Přírodovědecké fakultě Ostravské univerzity. A konečně nám byla při první prezentaci zodpovězena ta nejdůležitější otázka: „Co to vlastně Den GIS je?“ 
Den GIS je den Geografických Informačních Systémů. Pokud se trochu zamyslíte, všimnete si, že jsou všude kolem nás. Používají se k mapování, ke skenování terénu, pro grafické zobrazení průběhu času na určitém území a podobně. Prezentace byla perfektně připravená, ale nepohodlné židle nepomohly mé schopnosti dávat pozornost. 
Po prezentaci přišla praktická část. Na skvěle vybavených počítačích fakulty jsme se první naučili pracovat s Google Earth pro. Bylo nám velmi srozumitelně vysvětleno, jak s programem pracovat a překvapilo nás, co všechno můžeme udělat. Jako příklady jsou podívat se do vesmíru nebo posunout se zpět v čase na mapách. V druhé učebně jsme si vytvořili vlastní mapu MSK. Vznikly dokonale nečitelné mapy, které by se nikde nedaly použít. Napomáhalo tomu, že program na zpracování map neuměl zobrazit háčky a čárku, tudíž jména měst a krajů byly velmi vtipně zkomolena. 
Jako poslední část programu nás čekala soutěž. Byli jsme rozdělení do trojic a papíry s otázkami byly rozprostřeny na stěnách, stolech a keřích ve vestibulu. Otázky byly náročné, ale přesto byla zábava je řešit. Nejpovedenější otázka podle mě byla ohledně luštění původu písma. Jakmile jsme odevzdali papír s odpověďmi, přišla slibovaná odměna. Hrát si s pískem – Sandy Station. Samozřejmě to byl interaktivní písek, na kterém jste si mohli přizpůsobit terén a ovládat tím tok vody a mnoho jiných funkcí. 
Děkujeme všem vyučujícím zeměpisu, že jsme se mohli této akce zúčastnit.
 Filip Zvalený KVIA

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top