telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dne 25. 11. 2022 proběhla na naší škole Česká lingvistická olympiáda a dne 2. 12. 2022 proběhla Olympiáda v českém jazyce. Obou těchto olympiád jsem se zúčastnila.
Česká lingvistická olympiáda je celostátní odborná soutěž pro studenty středních škol. Na tuto olympiádu jsem šla poprvé a nevěděla jsem, co od toho mám očekávat. Setkala jsem se zde se zajímavými úlohami. Například jsme měli několik vět v neznámém jazyce, u kterých byl jejich český překlad. Následně jsme podle toho měli přeložit několik dalších vět. Nebo jsme museli utvořit množná čísla podle příkladu v jiném, nám neznámém, jazyce. Bylo potřeba zapojit logické a kreativní myšlení, ale bylo to zábavné a hodně jsem si to užila.
Soutěže se celkem zúčastnilo 30 studentů. Na prvním místě se umístila Ivana Krůmalová ze septimy B, která získala 71,5 bodů. Jako druhý skončil Dominik Kalouda, taktéž ze septimy B, který dostal 62,5 bodů. Třetí místo získala Klára Skoumalová ze septimy B, která dostala 57 bodů.
Olympiáda v českém jazyce je celostátní soutěž určená pro studenty základních a středních škol, kteří chtějí porovnat své znalosti z českého jazyka se studenty z jiných škol. Této soutěže jsem se zúčastnila tento rok podruhé, takže jsem částečně věděla, co od toho očekávat. Olympiáda byla složena ze dvou částí, testových úloh a slohové práce. Testová část byla pro mě složitější, protože jsem některým otázkám nerozuměla nebo jsem je neuměla zodpovědět. Slohová část mě ale hodně bavila.
Soutěž proběhla ve dvou kategoriích, I. kategorie se zúčastnili žáci tercií a kvart, II. kategorie byla pro vyšší gymnázium. V první kategorii soutěžilo sedm studentů, z nichž nejlepší byla Julie Děrgelová z tercie A, která získala 44 bodů. Na druhém místě se umístil Lukáš Cielecký z kvarty B s 42 body. Třetí místo získal Václav Šindelář z tercie B, který dostal 39 bodů. V druhé kategorii soutěžilo 16 studentů. První místo obsadila Marcela Macko z 2. A s 44 body. Na druhém místě se umístila Valentýna Kovšanová ze 4. A, která získala 40 bodů. O třetí a čtvrté místo se dělí Adam Plášek ze sexty A s Terezou Ražnou  ze 4. A. Oba získali 39 bodů.
Za organizaci a příjemný průběh obou soutěží musíme poděkovat paní profesorce Pastrňákové a paní profesorce Švrčkové.
Adéla Pauková, 1. A

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top