telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

I letos se studenti našeho gymnázia zapojili do soutěže s názvem Mezinárodní středoškolský moot court pořádané již poosmé Právnickou fakultou Univerzity Palackého v Olomouci. Soutěž simuluje řízení před Evropským soudem pro lidská práva, na nějž se mohou obracet obyvatelé států Rady Evropy, kteří jsou přesvědčení, že stát porušil některé z jejich základních lidských práv. Rozsudek tohoto soudu je poté pro daný stát závazný, což poškozeným umožňuje zvrátit rozhodnutí vnitrostátních soudů. 
Případ pro letošní ročník byl volně inspirován několika nedávnými událostmi: Ve fiktivním evropském království zemřela královna a na jejím mediálně sledovaném pohřbu měl zazpívat známý odpůrce monarchie. Ten využil situace a během svého vystoupení přednesl báseň namířenou proti královně a na její rakev hodil balónek s červenou barvou. Na účastnících bylo připravit argumentaci vylosované strany, a tedy hájit buď svobodu projevu, nebo morálku a pořádek na pohřbu. Každý tým navíc získal kouče z řad studentů práv, aby se v problematice snáze vyznal a dokázal zpracovat dostatečně kvalitní nejprve písemné a následně i ústní podání. 
Trojice ve složení František Malý, Dominik Kalouda (SPTB) a Petr Fráňa (SXA) zastupovala stranu státu, tedy království, které zpěváka potrestalo pokutou. Ve fakultním kole určeném severomoravskému regionu vybojovali naši studenti cenu za nejlepší písemné podání a z 1. místa postoupili do celorepublikového finále. Ani v tamní konkurenci se neztratili a ve své kategorii obsadili krásné 4. místo. Z účasti v soutěži si navíc odnáší mnoho nových znalostí a dovedností z právnického prostředí. 
František Malý, SPTB 

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top