telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

V pátek 24. 5. 2024 se přesně v 7.30 rozpršelo poprvé. Pršelo silně, ale naštěstí krátce.  V 8.15 - v době srazu - jen tak krápalo, a tak jsme se nakonec sešli u Komenského sadů a rozhodli se, že poběžíme obě trasy, které byly určeny pro běh Paměti národa - 1 a 4 km. Nejsme přece z cukru.
Celkový počet účastníků byl zhruba 20, z toho většina přišla na běh z KVB. Někteří z nich (kteří původně měli běžet jeden kilometr) se spontánně rozhodli pro delší trať. Po vyběhnutí v 8.30 jsme nejprve doběhli k památníku vítězství nad fašismem, kde se od nás skupinka běžící kilometr, oddělila. Tam byli někteří další účastníci ještě plní sil, a tak vyrazili na další trať o něco rychleji, než skupinka běžící s organizátorkou  závodu. V důsledku toho jsme pak čtyřkilometrovou trať uběhli sice všichni, ale každý jiným terénem. Nicméně v cíli - u panelů výstavy Paměti národa -  jsme se opět sešli. 
Tady si studenti mohli prohlédnout zajímavou výstavu věnovanou osudům některých lidí z našeho kraje, kteří se dostali v životě do situace, kdy čelili nějakým způsobem diktatuře, ať už šlo o nacistickou či komunistickou. Z těch si mnozí běžci vybrali svého "člověka", za kterého běželi svou trať. Ne všichni volili jména lidí z výstavních panelů, měli totiž už dopředu připraveno jméno osoby, za kterou chtěli běžet. Na místě výstavy jsme se všichni s takto popsanými startovními čísly i vyfotili. Přestože znovu pršelo, do školy jsme mířili s dobrou náladou, že jsme udělali něco nejen pro organizaci Paměť národa, ale také pro své zdraví. 
Organizaci celé akce měla na starosti paní profesorka Bittová, která to letos neměla při shánění čísel vůbec jednoduché. Zdá se ale, že i přes drobné zádrhele naváže naše škola s Pamětí národa bližší spolupráci. Jejím vyústěním by tedy nemusel být jen další běh PN, ale např. i návštěva některého pracovníka dané organizace u nás ve škole a návštěvy zajímavých pamětníků, kterých svědectví už zahrnuje digitální archív PN. Těšíme se na další spolupráci slovy: běžcům a Paměti národa zdar!
text: Ivana Fuxová
foto: Jana Bittová 

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top