telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Dne 16. 10. 2013 proběhla na Matičním gymnáziu recitační soutěž, které se zúčastnilo překvapivých 28 žáků školy od primy po oktávu. Recitační klání zahájil v 8 hodin ráno ve třídě oktávy A svou úvodní řečí organizátor soutěže a jeden z porotců Mgr. Gromnica. Poté následovala vystoupení jednotlivých recitátorů v kategorii nižšího a vyššího gymnázia, kteří se snažili přesvědčit porotu především osobitou interpretací vybraných a předem připravených textů.

V průběhu soutěže zazněly nejrůznější básně a úryvky z próz českých, ale i zahraničních autorů (např. K. J. Erbena, F. Čelakovského, P. Bezruče, J. Seiferta, J. Žáčka, J. Skácela, také J. Préverta, C. Lewise, J. Wericha, J. Suchého, K. Šiktance či Z. Holandové). Překvapil písňový text Chemie Xsindla X a rytmický veršovaný a částečně zpívaný text o beránkovi z animovaného filmu Boundin´ (neboli Zajdalen v češtině) Bud Luckeyho.

Tříčlennou porotu, složenou z pedagogů Mgr. Gromnici, Mgr. Novákové a Mgr. Horákové, někteří recitátoři rozesmáli vtipným textem (Tereza Košťálová, Tereza Vargová), mnozí překvapili hereckým projevem (Ondřej Sližka, Adéla Kozáková), zpěvem (Jan Pomahač), skvělou pamětí (Anna Saboóvá) či originalitou zvoleného textu (Klára Kacířová, Tereza Krejčová), pár se dotklo i jemnějších strunek v nich (Radek Slaný, Lucie Machalová, Sára Wranová). Výkony byly velmi vyrovnané, a tak měla porota nelehký úkol. Ale tak jako se účastníci soutěže hrdinsky utkali s trémou, tak se i porotci hrdinsky utkali s vyhodnocením soutěže a litý boj o stupně vítězů a hodnotné knižní ceny rozhodli.

První místo v kategorii nižšího gymnázia po náročném až hereckém výkonu vybojovala Adéla Kozáková z kvarty B. Druhé místo si zajistil výrazným, dramatickým přednesem a prací s hlasem Ondřej Sližka z tercie A. Třetí umístění na stupni vítězů získala za plynule a přesvědčivě recitovanou báseň Karolína Schwarzová ze sekundy B.

V kategorii vyššího gymnázia byli vítězové oceněni za originalitu textu i za specifický projev „s překvapením“. První místo si takzvaně vyfrázovala Vanda Sluková z kvinty A básní od Xsindla X, na druhém místě se umístil Radek Slaný z první A, který porotu doslova vábil skvělým hlasovým projevem a kontaktním pohledem, a třetí místo získal Jan Pomahač taktéž z první A, který kromě svého zvučného hlasu obohatil recitaci nečekaně zpěvem.

Soutěž byla vyhodnocena, ceny a diplomy Mgr. Gromnicou předány, rozzářené tváře výherkyň Mgr. Novákovou fotograficky zdokumentovány – stejně jako i celé soutěžní recitátorské skupiny. Však se podívejte sami…

Foto ze soutěže Foto ze soutěže Foto ze soutěže

Věříme, že to byla pro všechny recitátory hodnotná zkušenost. Děkujeme za skvělé výkony a těšíme se na další!

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top