telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Ve dnech 24. 2. 2014 až 28. 2. 2014 proběhne na Matičním gymnáziu ve spolupráci s Ostravskou univerzitou Ostrava – Katedrou slavistiky, Oddělení polonistiky již tradiční Týden jazyků – ročník 2014.

Také pro letošní školní rok jsme pro naše žáky připravili nesmírně zajímavý a odborně vysoce fundovaný program, který plně koresponduje s novým krédem jazykové výuky na MGO – cizí jazyk není pojímán pouze jako cíl studia, ale vzhledem k vysoké kvalitě koncepce výuky cizích jazyků na MGO se snažíme zajistit praktické užití jazykových kompetencí našich žáků již v průběhu studia – cizí jazyk se stává prostředkem vzdělávání a odborné prezentace našich studentů. Jazykem přednášek, workshopů, prezentací a neformálních debat se zahraničními hosty tak bude nejen angličtina, ale také francouzština, španělština, němčina, italština, ruština a nově také čínština a polština.

Navštíví nás zajímaví hosté z Číny, a to v rámci naší spolupráce s Konfuciovou akademií, která již druhým rokem zastřešuje výuku čínštiny v jazykových kurzech pro naše studenty. Velmi se těšíme na partnerský pobyt skupiny 17 italských studentů a dvou zástupců profesorského sboru (profesorky Mimma Bruno a Angela Sorino) klasického gymnázia v italské Altamuře. Jejich týdenní pobyt s odbornými workshopy a prezentacemi (vedle angličtiny bude jazykem seminářů také francouzština) bude završen podepsáním memoranda o odborné spolupráci mezi našimi školami. Toto partnerství je nesmírně cenné, neboť jde o zcela interní projekt Matičního gymnázia a partnerského gymnázia Liceo classico „Cagnazzi“ Altamura, bez nutného zastřešení projektovými programy EU.

Jedním z vrcholů bude bezesporu odborná prezentace v anglickém jazyce o projektu Učím se být člověkem, učíme se být lidmi studentky Mikki Pospěchové. Svou účast přislíbil sám pan Gaspar, představitel Velvyslanectví Filipínské republiky v Praze. Při návštěvě našich studentů na tomto velvyslanectví a při prezentaci našeho projektu byla nesmírně vysoce hodnocena nejen jazyková vybavenost našich studentů, ale také odborná fundovanost s jakou tento projekt prosazují.

Nejočekávanější přednáškou týdne jazyků však bude vystoupení pana Jaromíra Nohavici, a to v oblasti pro tohoto velikána kultivovaného a vytříbeného jazyka netypické – vybrané téma nabízí mnoho atraktivního – Petr Bezruč a „jeho“ Slezské písně. Jak souvisí tato přednáška s koncepcí týdne jazyků?  Věříme, že nejdůležitějším „pracovním nástrojem“ každého absolventa Matičního gymnázia, ať už bude pracovat v jakémkoliv oboru, bude mluvené slovo. Dokonalé zvládnutí mateřského jazyka je základem veškeré jazykové výuky. Proto nově zařazujeme i  teoretické přednášky z této oblasti a jako opravdovou třešničku na příslovečném dortu, v tomto případě poznání, budou nabídnuty semináře o slovanských jazycích. Vše završeno workshopem polského spisovatele Mariusze Surosze. Odborným garantem této „slovanské části“ je Katedra slavistiky – Oddělení polonistiky OU pod vedením PhDr. Jiřího Muryce, Ph.D.

Jaká je vazba mezi slovy a činy, tak o tom budou přemýšlet studenti vyššího gymnázia v rámci Dne cti (páteční program Týdne jazyků) – jeho základem je filmové představení Hořící keř.

Organizační schéma Týdne jazyků MGO – ročník 2014

Pondělí – Den Číny (např. workshopy zástupců Konfuciovy akademie)

Úterý – Den Itálie a Francie (např. prezentace a workshopy studentů z Itálie, Aliance Francaise Olivier Dubert)

Středa – Den českého jazyka (např. písničkář Jaromír Nohavica)

Čtvrtek – Den slovanských jazyků (např. PhDr. Jiří Muryc, Ph.D.,Mgr. Igor Jelínek, novinářka Petruška Šustrová, spisovatel Mariusz Surosz)

Pátek – Den cti (Hořící keř – filmové představení)

Odborní garanti: Mgr. Naděžda Nováková a Mgr. Tomáš Pek

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top