telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Tři žáci sexty B se v červnu zúčastnili celostátního finále soutěže EuropaSecura. Po úspěšném absolvování základního kola v podobě online testu i kola krajského spočívajícího v sepsání a obhájení písemné analýzy se do finálového kola probojovala pouze jedna trojice soutěžících za každý kraj. Tým ve složení Jonáš Michálek, František Malý a Ondřej Číž zde vystupoval jako diplomatická delegace Nizozemska v Politickém a bezpečnostním výboru Evropské unie (COPS). Během pětidenního pobytu na vojenské základně Valdek v Brdech řešili, jak se EU postaví k fiktivnímu státu sužovanému řadou problémů.
První část programu se nesla ve znamení diplomatických jednání, ve kterých jsme si ostrými lokty vydobyli své cíle a do finálního dokumentu prosadili vše, co jsme potřebovali. Poté jsme se v řadě přednášek a workshopů připravených vojáky Armády ČR blíže seznámili s prací jednotlivých organizačních složek armády a získali různé praktické znalosti i dovednosti.
Ve druhé části programu jsme se jako oni diplomaté vydali na průzkumnou misi, abychom se přesvědčili o zdejší situaci na vlastním kůži. Během této mise bylo nutné si poradit s podmínkami nestabilního státu, ve kterém se příběh odehrával. Celá "survival" část byla velmi náročná jak fyzicky, tak psychicky. Náš tým se s ní přesto úspěšně popral a zjistil všechny potřebné informace, které pak použil v dalších jednáních.
Celkově vzato jsme si vyzkoušeli spoustu nových věcí a získali hodně užitečných zkušeností. Vzhledem k náročnosti celého programu jsme si zkusili sáhnout na svá dna a uchovat si chladnou mysl i ve vypjatých a stresových situacích. Na celý program budeme určitě ještě dlouhou dobu vzpomínat.
Ondřej Číž, SXB

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top