telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Po úspěšném školním kole češtinářské olympiády jsme já (Valentýna) a Marcela Macko ze třídy 2.A postoupily do okresního kola, jež se konalo 5. 4. ve Středisku volného času v Ostravě. V předcházejících dvou dnech jsem vykonala první část své maturitní zkoušky, písemnou slohovou práci, proto jsem měla pocit, že olympiáda je jakýmsi pokračováním tohoto maturitního maratonu. Sešlo se nás u soutěže celkem 38, konkurence tedy byla početná.
Po úvodním seznámení s pravidly byl náš čas rozdělen do dvou bloků, jeden pro psaní gramatické části, druhý pro sepsání slohové práce, každý blok měl 60 minut. Gramatická část mi přišla velmi sympatická a originální, nejednalo se o klasické úlohy, které znám z hodin češtiny. Pro příklad jsme měli vysvětlit původ slova Kofolonizátor, popsat, jak bylo vytvořeno, a vyhledat v nabídce slova vytvořená stejným způsobem. Dále mě zaujala úloha věnující se adjektivu nefotbalový a adverbiu nefotbalově. Zde jsme měli několik příkladů využití těchto slov ve větách a měli jsme co nejpodrobněji popsat, jak se v různých případech významy liší.
Slohová práce měla být inspirována souslovím „To, co mi vítr přivanul…“ Nejprve mě zarazilo, jak široce lze téma pojmout, byl zde totiž zadán volný slohový útvar. Nakonec jsem našla inspiraci ve své loňské cestě Itálií se spolužáky, která nám byla umožněna díky soutěži DiscoverEU, jejíž garantem je samotná Evropská unie. Využila jsem zde motiv větru, připodobnila jsem ho svému osudu, jako by mi opravdu výhru v soutěži i dobrodružnou výpravu přinesl. Byla jsem se svým výtvorem spokojená a mohla jsem po dopsání v tichosti opustit středisko.
Měla jsem ze soutěže po jejím dopsání dobrý pocit. V hlavě jsem si hrála s myšlenkou, jaké by bylo postoupit do krajského kola. O den později byla na webových stránkách střediska publikována výsledková listina, nad kterou jsem začala skákat radostí. Umístila jsem se na 3. místě se ziskem 45 bodů a zajistila jsem si tak postup do krajského kola, jež se bude konat 27. 4. na tomtéž místě. Také bych chtěla pogratulovat Marcele k 9. místu v soutěži, měla totiž výborný výsledek, bodové skóre účastníků 5. – 10. místa je shodných 43 bodů. Velmi se těším, co přinese krajské kolo.
Valentýna Kovšanová, 4.A

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top