telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Již první školní týden navštívilo 15 vybraných studentů Matičního gymnázia „hlavní město Evropy“Brusel.

Zájezd byl koncipován jako informativní, vzdělávací a kulturní akce, kterou nám zprostředkovala Kancelář pana europoslance Evžena Tošenovského, kterému jménem všech zúčastněných děkuji.
V úterý po příjezdu do Bruselu jsme nejprve zavítali do Parlamentária, návštěvnického centra Evropského parlamentu, kde nás upoutalo mnoho interaktivních exponátů, historických videozáznamů a fotografií. Takto jsme byli seznámeni s evropskou politikou, integrací a fungováním Evropského parlamentu. Po ubytování v hotelu jsme vyrazili na náměstí Grand-Place, jež je kvůli kráse tamějších budov zapsáno na Seznamu světového dědictví UNESCO, dále jsme pokračovali k sošce čůrajícího chlapečka (Manneken Pis) ze 17. století, poté jsme se vydali k jeho protějšku, méně známé a mnohem mladší čůrající holčičce (Jaenneke Pis). Cestou jsme samozřejmě nezapomněli ochutnat vynikající belgické vafle a nakoupit různé dárečky a suvenýry.
Ve středu jsme hned ráno jeli na prohlídku Evropského parlamentu. Při vstupu si nás vzal na starost pan Jan Řebřina, jeden z úředníků EP, a začal s přednáškou, v níž nás stihl stručně seznámit s historií Evropské unie i s fungováním evropských institucí. Po něm se slova ujal přímo pan europoslanec Tošenovský, který hovořil o politických frakcích v EP a přidal i pár postřehů a příhod ze svého života politika. Dále nás pan Řebřina dovedl přímo do hemicyklu, kde se konají plenární zasedání. Po pořízení spousty fotografií jsme se odebrali zpět do autobusu, abychom navštívili malebné městečko Bruggy na severu Belgie. V „Benátkách severu“, jak jsou Bruggy často označovány, jsme obdivovali osobitou architekturu v nesčetných uličkách, jež jsou lemovány cihlovými domy, až jsme si připadali jako v 19. století. V centru města se nacházejí středověké stavby jako například radnice nebo věž Belfort, na kterou vede 366 schodů, ale za ten výhled to určitě stojí. Poté, co jsme opustili historické Bruggy, jsme podnikli nečekanou zajížďku do Knokke až na pláž Severního moře. Na koupání to sice ani zdaleka nebylo, to však ani v nejmenším neznamená, že bychom se všichni vraceli suší. Zpátky v Bruselu jsme se vydali na noční procházku městem. Budovy na náměstí Grand-Place vypadají při nočním osvětlení přímo kouzelně. Abychom měli „čůrající trojici“ kompletní, vydali jsme se i k čůrajícímu psovi (Zinneke Pis).
Poslední den v Bruselu se nemohl obejít bez návštěvy Atomia. Tato 165 miliardkrát zvětšená mřížka železa už v Bruselu stojí 59 let. Atomium bylo původně postaveno kvůli Expu 58 a mělo být po skončení Expa odstraněno, avšak kvůli velké oblibě bylo ponecháno a dnes jsou v něm k vidění různé výstavy.
Exkurze byla senzační, jsem velmi ráda, že jsem se jí mohla zúčastnit!

 

Kristýna Drmelová z KVB


ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top