telefon: 596 116 239  |  Kontakt na sekretariátskopkova@mgo.cz

Přihlásit se

Login to your account

Username *
Password *
Remember Me

Na mezinárodním táboře u Balatonu 2016 reprezentovali Ostravu opět žáci MGO

V tradičním termínu 31. 7. – 7. 8. se letos konal v Balatonmáriafürdö již 6. ročník mezinárodního tábora pro děti z maďarského Miskolce a jeho partnerských měst, mezi která patří už patnáct let i Ostrava. Vzhledem k dosavadní vynikající spolupráci umožnila Kancelář primátora města Ostravy Matičnímu gymnáziu, aby Ostravu na táboře již popáté reprezentovali jeho žáci.

Letošního ročníku tábora se účastnilo rekordních 10 národů. Vedle Miskolce a Ostravy mělo na táboře zastoupení ještě osm dalších měst: jihokorejský Asan, německý Aschaffenburg, bulharský Burgas, čínský Jen-tchaj, polské Katovice, turecké Kayseri, slovenské Košice a finské Tampere.

Díky svému mezinárodnímu charakteru je tábor u Balatonu nejen příjemně stráveným týdnem, ale zároveň má i vzdělávací rozměr. Vedle možností sportovat, relaxovat, soutěžit a koupat se v Balatonu totiž účastníci tábora také nenásilnou formou získávají poznatky o jiných národech. Děti z každého státu v průběhu tábora vystoupí s prezentací, v níž v angličtině představí svou zemi, její kulturu a zvyky. Příjemným zpestřením prezentace je vždy i nějaké kulturní vystoupení. Významnou přidanou vzdělávací hodnotou tábora je bezesporu i procvičení konverzace v anglickém jazyce, bez jehož použití by se děti z různých zemí mezi sebou nedomluvily.

Za zmínku rozhodně stojí také stravování na táboře, které je specifické tím, že umožňuje ochutnat speciality jednotlivých zemí. Kuchyně je v tomto ohledu navázána na program prezentací, např. v česko-čínském dni, v němž se odpoledne prezentovala Ostrava a večer Jen-tchaj, byla na večeři podávána česká a čínská jídla. Protože byly večeře řešeny formou švédských stolů, bylo možné ochutnat více dobrot a nikdo neodcházel s prázdným žaludkem.

Program tábora je maďarskými vyučujícími každoročně velmi dobře zorganizován, takže se nikdo ani chvilku nenudí. Na popsání všech aktivit by byl potřeba samostatný článek, zmiňme tedy aspoň několik nejzajímavějších, z nichž první tři jmenované jsou novinkou letošního ročníku: Bumper fotbal neboli fotbal, při němž jsou hráči v nafukovacích koulích; paintball v lesíku, který je součástí areálu tábora; soutěž v hledání papírových lišek rozptýlených po celém táboře, soutěž v troubení na trubku, jinak sloužící k vyhlašování budíčku, vodní soutěže přímo v Balatonu; oblíbené večerní Just Dance; noční koupání v Balatonu, který vyučující osvětlili hořícími loučemi; závěrečný ohňostroj poslední večer…

Většina soutěží probíhala letos jako tradičně mezi „barevnými“ týmy (modří, žlutí apod.), které byly na začátku tábora záměrně sestaveny jako mezinárodní, aby se děti naučily vzájemně komunikovat a spolupracovat napříč účastnickými zeměmi. Složení jednotlivých týmů je vždy po celou dobu tábora neměnné. Týmy sbírají body ve sportovních i jiných soutěžích, z nichž některé jsme zmínili v předchozím odstavci, a na závěr tábora se udělá celkové vyhodnocení. Členové vítězného týmu pak obdrží sladkou odměnu.

Na táboře se ale samozřejmě bojuje i v soutěžích určených pro jednotlivce nebo dvojice, jako jsou např. kulečník, stolní tenis nebo šachy. Právě v poslední jmenované disciplíně Matiční gymnázium bodovalo: Vojtěch Žolnerčík z tercie B se umístil na 1. místě a stal se tak nejlepším šachistou na táboře. Úspěch je to o to větší, že se šachového turnaje účastnili i vyučující – ve finále se Vojta utkal s finským vedoucím, kterého s přehledem porazil. Blahopřejeme a děkujeme za vzornou reprezentaci!

Jednou z dalších novinek letošního ročníku bylo i natáčení maďarské televize, která nejen zaznamenala táborové aktivity, ale také natočila rozhovor se zástupcem každé země. Z naší skupiny byla vyzpovídána Kristýna Drmelová z tercie B. Z natočeného materiálu dostali na závěr tábora všichni účastníci na památku krátký sestřih.

Příjemným každoročním bonusem je pak jeden celodenní výlet mimo areál tábora, letos do obce Tihany. Už samotná cesta je velkým zážitkem – nejprve vlakem do Balatonföldváru, následně lodí do přístavu Tihany Rév a nakonec ještě výjezd turistickým vláčkem na kopec, z něhož je nejen nádherný výhled na Balaton, ale hlavně se zde nachází Tihanyské opatství, které bylo založeno již v roce 1055. Dodnes dochovaná zakládací listina je první písemnou památkou obsahující několik maďarských slov. V rámci komentované prohlídky kostela s klášterem jsme měli možnost si tuto listinu prohlédnout a kromě ní ještě stovky dalších vzácných artefaktů.

Tábor u Balatonu je zkrátka báječná akce a jménem našich studentů se proto závěrem sluší poděkovat městu Miskolc za jeho zorganizování a uhrazení veškerých nákladů spojených s ubytováním, stravou a výletem. Náš dík patří dále maďarským vyučujícím za zajištění programu pro děti a samozřejmě také Magistrátu města Ostravy za nabídku účasti na táboře pro žáky naší školy a rovněž za úhradu dopravy z Ostravy k Balatonu.

Garant projektu: Mgr. Zdeněk Maník

ZAVOLEJTE NÁM!
+420 596 116 239
skopkova@mgo.cz
Dr. Šmerala 25/2565, Ostrava

Back to top